Tips på bra studieteknik.

För att lära sig så mycket som möjligt på ett så effektivt sätt som möjligt är det viktigt att du har rätt studieteknik. Här har vi listat några av de bästa tipsen. Lycka till!

Plugga i kortare perioder

Att plugga i korta perioder är det mest effektiva sättet att plugga visar forskningen. Dela därför upp ditt pluggande i perioder, endera i 30 minuters pass eller 60 minuter. Detta för att du ska plugga så effektivt som möjligt. Mellan passen är det viktigt att du rör lite på dig. Genom att röra på dig väcker du hjärnan, vilket förbättrar din förmåga att minnas och komma ihåg saker.

Sätt mål för varje pluggtillfälle

Genom att sätta mål för varje pluggtillfälle är ett bra tips att planera vad du ska lära dig eller vad du behöver få gjort, dvs sätt specifika mål. Istället för att du säger “Idag ska jag lära mig programmering.” kan det vara bättre att specificera sig såsom “Idag ska lag lära mig if-satser.”

Skapa en överblick

Ett annat tips är att börja med att skapa dig en överblick över det du ska lära dig. Läs rubriker, underrubriker, skumläs brödtexten och titta på bilderna. När du sedan är redo för att börja läsa texten, ställ då frågor till dig själv och associera till sådant du redan kan. Därefter djupdyker du i de delar du behöver lära dig mer om.

Använd flash cards

Genom att använda flash cards lär du dig att förstå och komma ihåg olika begrepp. Skriv ett ord eller begrepp på en sida av ett kort, och sedan skriver du förklaringen på andra sidan. Öva sedan genom att använda de olika sidorna, när du “förhör” dig själv.

Förklara för andra

Undersökningar visar att personer som pluggar för att undervisa eller förklara för någon annan, presterar mycket bättre än de personer som pluggar för att klara ett prov. Därför ska du plugga så att du kan förklara för någon annan vad du har lärt dig. Har du ingen du kan förklara för, så läs och prata högt för dig själv, det går också bra.

Plugga, sov, repetera

Det är viktigt att du repeterar det du precis har lärt dig och även dagen efter. Det är med andra ord effektivt att sova på saken.

Belöna dig själv

Är du klar med studierna och har klarat de mål du satt upp för dagen? Belöna dig då själv genom att göra något du mår bra av. Ring en kompis, ät något gott, kolla sociala medier eller träna.