Att läsa till projektledare var ett smart val.

Rebecca Jernberg jobbade inom IT men saknade den rätta utbildningen och när möjligheten att läsa till IT-projektledare dök upp tyckte både hon och hennes chef att det var ett bra val.

Innan Rebecca valde att vidareutbilda sig arbetade hon på JSC IT-partner och i dag är hon kvar på samma företag och ingår nu i företagets projektledarteam. ”Jag hade jobbat inom IT-världen i ett par år utan någon utbildning. Mitt företag som jag jobbar på, är med och stöttar utbildningen och såg ett växande behov av fler projektledare.” berättar Rebecca.

Peter Wenström arbetar som utbildningsledare för IT-projektledare och pekar på samma kompetensbehov som JSC IT-partner konstaterat. ”Behovet av projektledare är stort. Nio av tio som tog examen förra året fick jobb!” berättar Peter.

Peter berättar att enligt den rapport från ledningsgrupp och branschföretagen lyfter så går den som gått IT-projektledning en ljus arbetsmarknad till mötes. ”Enligt IT- och telekombolagens rapport för 2020 saknas det 5000 projektledare fram till 2024. Överlag är kompetensbristen inom IT stor och det saknas 70 000 totalt inom tech-sektorn” förklarar Peter Wenström.

Även om fokus ligger på IT i utbildningen ser Rebecca Jernberg även fördelar som inte bara var knutna till IT-sektorn och som hon har stor nytta av nu. ”Jag har en större förståelse av att rollen som projektledare verkligen behövs i fler uppdrag än vad man idag kanske använder dem till” berättar hon.
Här menar Rebecca att utbildningen gav verktygen för att kunna se helheten och planera bättre, något som hon har nytta av även utanför arbetet. ”Jag har också tagit till mig av alla metoder även i andra projekt som man har i livet” säger Rebecca.

När Rebecca ser tillbaka på utbildningen så tycker hon att det finns ett mervärde i de olika momenten. ”Att studera till projektledare tycker jag är ett smart val oavsett yrkesroll. Man blir bättre på att strukturera upp och planera. Denna utbildning innehåller även delar om kommunikation och ledarskap vilket man också har nytta av oavsett om man jobbar som projektledare eller inte”  menar Rebecca.

Har du minst två års yrkeserfarenhet inom IT-relaterade områden så kan utbildningen IT-projektledare vara något för dig. IT-projektledare är en distansutbildning med träffar i Jönköping. Ta steget vidare i karriären och vidareutbilda dig!