Hem / Artiklar / Att växla karriär ger klirr i kassan på kort tid.

Att växla karriär ger klirr i kassan på kort tid.

Att lämna ett yrke mitt i livet kan kännas som ett osäkert kort. Statistikmyndighetens (SBC) mätningar tillsammans med Myndigheten för yrkeshögskolans (MYH) undersökningar visar dock att chanserna till jobb direkt efter examen med en högre lön än tidigare ökar efter studier på yrkeshögskola.

TUC Yrkeshögskola är en av Sveriges största YH-anordnare, som år efter år får sina utbildningar klassade med hög kvalitet i granskningar av MYH. Att TUC Yrkeshögskola satsar stort på de tekniska programmen bottnar i det växande behovet på arbetsmarknaden. På TUC finns ett brett utbud av utbildningar där det största antalet finns inom området teknik, tillverkning, drift och underhåll.

Stort stöd från branschorganisationer

Matts Spångberg är branschansvarig för Teknikföretagens branschgrupper (TEBAB) och ser att företagen kämpar med kompetensbrist inom många områden. Genom samarbetet med TUC Yrkeshögskola har han, som representant för näringslivet, varit med i framtagandet av flera av TUCs teknikutbildningar. ”Detta kompetensbehov är stort och vi är mycket nöjda med samarbetet med TUC. Vi hoppas att utbildningarna ska kunna bidra till att vi kan rekrytera nödvändig kompetens” säger Matts.

Komma ut i arbetslivet så fort som möjligt

Att utbildningarna är korta och innehåller praktik gör att de studerande snabbt kommer ut i arbetslivet och kan knyta värdefulla kontakter under sin praktiktid. Ivar Hildeman, som arbetade som teaterproducent växlade yrke mitt i livet. Hans eget husbygge inspirerade honom till att läsa till VVS-ingenjör på TUC, vilket gav honom det han behövde på kort tid. ”Det är väldigt inriktat mot att få jobb och vad arbetsmarknaden verkligen behöver. Det är kul att plugga men jag vill ut och jobba!” säger Ivar.

Ivars egna husbygge inspirerade honom till att plugga till VVS-ingenjör.

Håller hög kvalitet

Ivar tycker att utbildningen håller hög kvalitet. Han har tidigare läst på universitet och var fundersam kring yrkeshögskolans upplägg. ”Kvaliteten som TUC Yrkeshögskola håller är mycket högre än vad jag kunde föreställa mig. Utbildningskonsulterna som undervisar har ju väldigt nyligen varit eller är aktiva på arbetsmarknaden så de har det senaste vad gäller forskning och de är up to date” menar Ivar.

Växlade yrke

Även Alexandra Hyllendahl bytte bana mitt i livet, och valde bort vården mot en karriär inom industri. Nu läser Alexandra programmet Underhållstekniker, något som hon tycker är ett av hennes bästa val.

Nu när Alexandra kommit in en bit i studierna så tycker hon att utbildningen är bättre än vad hon hade förväntat sig. ”Att lämna vården och hitta ett annat område där jag kunde fördjupa mig är ett av de absolut bästa beslut jag tagit” säger Alexandra. Hon känner sig verkligen motiverad och tycker att valet av yrke passar henne. ”Jag har alltid gillat att fixa med tekniska saker hemma så att jag valt en teknisk utbildning känns väldigt rätt.

Alexandra valde att helt byta bransch, från undersköterska till underhållstekniker.

Praktiken ger inblick i yrket

Vilken inriktning Alexandra ska välja vet hon inte än utan håller dörren öppen. ”Det är ju det som praktiken är till för. Här kan man ju se mer vilka möjligheter som finns” förklarar Alexandra. För henne är det ungefär ett år kvar tills hon ska ut på praktik. Det ger Alexandra chans att lära sig så mycket som möjligt både när det kommer till teori och praktik.

Att LIA – Lärande i arbete är en framgångsfaktor finns det belägg för. Statistikmyndigheten (SCB) presenterar nya siffror där ungefär 50 % av dem som tar examen från yrkeshögskola får arbete där de gjort sin LIA. I vissa branscher är siffran till och med högre. I artikeln Fler än hälften får jobb på sin LIA-plats, publicerad på myndighetens hemsida uttalar sig MYH:s generaldirektör Magnus Wallerå: ”LIA är inte bara ett viktigt utbildningsmoment utan även en unik möjlighet för de studerande att snabbt komma ut i verkligheten och testa sina färdigheter. Samtidigt får de studerande kontakter i arbetslivet som ofta leder till jobb direkt efter examen.”

Sök redan idag

Gör som Ivar och Alexandra – utbilda dig på TUC Yrkeshögskola till ett yrke där arbetslivet behöver just dig!