Den flygande tandsköterskan.

Pandemin har drabbat oss alla på olika sätt. En bransch som blivit särskilt påverkad är resebranschen. Kirsti Wessel jobbade som flygvärdinna i närmare 30 år. Hon älskade livet i luften och var på väg att börja nytt jobb när pandemin lamslog branschen. Innan hon ens börjat sin nya tjänst blev hon uppsagd. Så vad gör man när ens vardag förändras över en natt? Hur ställer man om till ett liv på jorden när ens vingar ofrivilligt blivit klippta?

Kirsti berättar att hon i början kände sig uppgiven och funderade mycket över framtiden de första veckorna. Hon insåg fort att branschen hon älskade och kände sig trygg i inte var ett alternativ för hennes fortsatta yrkeskarriär. Hon pratade även med familj, vänner och bekanta om hennes situation och framtid. Detta var något som hjälpte mycket och sakta men säkert växte en strategi fram. Att börja plugga blev mer och mer en självklarhet och när hon väl bestämt sig var det några saker som blev avgörande.

Efter ett liv i luften visste Kirsti att hon aldrig skulle passa i ett kontorsyrke. En yrkesroll där man får röra sig var nödvändigt. Självklart ville hon även försöka hitta en roll där hon kan dra nytta av sina erfarenheter som flygvärdinna. En mental moodboard började växa fram där ledorden blev service, säkerhet och omhändertagande av människor. Givet bakgrunden till hennes omställning blev en viktig faktor att sätta sig in i bristyrken. Hon ville vara säker på att det skulle finnas jobb efter examen.

Med rådgivning från TRR och mycket eget informationsletande föll valet till slut på Tandsköterska hos TUC. Hon såg många fördelar med att ha erfarenhet från både sjukvård och att ha arbetat med olika typer av människor samt deras rädslor. Att det fanns ett dentalrum i TUCs lokaler var avgörande för valet av skola.

Kirsti tyckte att det var lättare att hantera hinder, såsom bristande datorkunskap och norska som modersmål, eftersom hon helhjärtat bestämt sig för yrket. Med inställningen att ”ingenting är omöjligt” gick det lättare att sätta sig i skolbänken efter 30 år i arbetslivet. ”Även om det i början fanns en osäkerhet kring att börja plugga så stärks självförtroendet efter varje avklarat moment”, säger Kirsti. ”Jag blir även stärkt av att folk i min omgivning har många positiva kommentarer på mitt val att ställa om och våga börja plugga, då sträcker jag på mig och känner att wow, jag kan det här.”

Efter påbörjad utbildning blir Kirsti intervjuad av Sveriges Radio, ett reportage som ledde till fler intervjuer med fokus på yrkesväxling. Vi önskar Kirsti all lycka till med sina fortsatta studier och senare även i sin nya yrkesroll.