Hälso- & sjukvård, socialt arbete

TandsköterskaTranås (Studieort: Jönköping)

Ett varierande och socialt yrke för dig som gillar att ha många bollar i luften.

Vill du ha ett omväxlande arbete där du arbetar med människor inom vård och hälsa? Vill du arbeta i team och träffa nya människor? I stora delar av landet råder det stor brist på tandsköterskor så vill du byta karriär och få ett stimulerande arbete är detta utbildningen för dig. Som tandsköterska har du en central roll i tandvårdsteamet tillsammans med tandläkare, tandhygienister och tandtekniker. Arbetet är omväxlande och innebär ständiga möten med nya människor med olika behov i olika situationer.

Utbildningen sker på plats i Tranås och med Jönköping som studieort. Studieort innebär att du medverkar i utbildningen från Jönköping genom direktsänd videolänk som sänds från TUC i Tranås. De praktiska moment som ingår i utbildningen, genomförs på TUC i Tranås, oavsett om du läser i Tranås eller Jönköping.

Ansökan stängd, se information nedan om kommande utbildningsstarter.

Praktik 16 veckor

Tandsköterska – sammanfattning

Poäng

325 YH-p (65 veckor, ca 1,5 år)

Studiefart

Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du är vanligtvis i skolan 2-3 dagar i veckan, resterande tid är självstudier.

Utbildningsort

Platsbunden i Tranås samt via videolänk i Jönköping. De praktiska momenten utförs på TUC i Tranås, oavsett om du läser i Tranås eller Jönköping. Läs mer i avsnittet ”Studieort” här nedan.

Antal platser

Totalt 35 platser, antalet platser per studieort är begränsat.

Kommande utbildningsstarter

  • Augusti 2024 – januari 2026 – ansökan är stängd
  • Augusti 2025 – januari 2027

Sista ansökningsdag

17 april 2024

Pågående utbildning

Augusti 2023 – januari 2025

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidHälso- & sjukvård, socialt arbeteTranåsStudieort: Jönköping
Kontaktperson: Caroline Jacobson

Vad arbetar du med?

I yrkesrollen ingår allt från att ha egna patienter och ta röntgenbilder till mer traditionella uppgifter som att assistera tandläkaren, förbereda behandling, blanda material och sterilisera instrument. Att arbeta som tandsköterska är ett serviceyrke med mycket patientkontakt. Bemötandet är viktigt och du ska inge trygghet och tillit.

Som tandsköterska arbetar du självständigt med munhygien och tandhälsoinformation, puts, tandhälsokontroller, avtryckstagning samt fluorbehandling. Tandläkare kan även delegera uppgifter till tandsköterskan, som till exempel att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder och göra enklare fyllningar. Allt detta lär du dig under programmet.

Programmet är skräddarsytt för att tillgodose branschens behov av kompetenta tandsköterskor med hållbart tänk och efter studierna har du de kunskaper och färdigheter som efterfrågas. Föreläsningar varvas med Lärande i arbete, LIA, och praktiskt arbete i vårt egna dentalrum på TUC. Tillgången till ett dentalrum ger dig möjlighet att öva praktiskt på det du lär dig.

Efter examen behärskar du konsten att informera om och utföra munvårdande insatser. Samtidigt som du arbetar kvalitets- och miljömedvetet och vet hur du ska hantera material ur ett miljöanpassat perspektiv.

Efterfrågan på kvalificerade tandsköterskor är stor och väntas öka ytterligare de närmaste åren. Stora pensionsavgångar väntar och även framtidens krav på välutbildad personal gör att rekryteringsbehovet är stort. Detta ger dig som vill arbeta som tandsköterska mycket goda möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN

För att genomföra LIA på en arbetsplats kan exempelvis ett utdrag från belastningsregistret behöva lämnas in. Du kan även få visa en viss vaccinationsstatus (hepatit B) samt hälsointyg.

Viktig information

När du arbetar inom vården måste du arbeta enligt socialstyrelsens föreskrifter. Det innebär bla att du ska kunna använda skyddshandskar och kortärmade arbetskläder. Här kan du läsa mer om Socialstyrelsens Basal hygien i vård och omsorg.

Har du ex kontaktallergi, hör gärna av dig till oss då du som tandsköterska kan komma i kontakt med olika material.

Studieort

Från TUC Yrkeshögskola i Jönköping medverkar du på utbildningen genom direktsänd videolänk, som sänds från Tranås. I programmet ingår även praktiska moment och de utförs i vårt välutrustade dentalrum med moderna instrument hos oss i Tranås. Resan till Tranås ombesörjer och bekostar du själv.

Att läsa via studieort (tidigare kallat satellitort) är inte samma sak som distansstudier. Mer information om studier via studieort hittar du här.

Dator

För att kunna utföra dina studier rekommenderar vi starkt att du har tillgång till bärbar dator (PC/Mac). Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.

Ett program åt gången

Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

TUC Sweden
”Jag är superglad att jag valde denna utbildning efter att länge ha kollat på den. Den ger mig möjlighet till att fortsätta jobba med människor men på ett annat sätt än tidigare. Utbildningen ger mig bra kunskap om yrket och vi får lära oss både praktiskt och via föreläsningar. Jag är säker på att jag kommer klara mig galant i yrkeslivet efter detta!”
TUC Sweden
”Vi talar mycket om jämställdhet och balans i vårt samhälle, vi behöver vända blad för att komma ifrån det gamla traditionella sättet att se på vissa yrken.”
TUC Sweden
”Jag hade arbetat som målare och golvläggare på förra jobbet. Jag kände att jag var trött på att jobba med saker och ville hellre arbeta med människor, men jag visste inte inom vad. Det är ju egentligen ologiskt att inte det finns fler manliga tandsköterskor när 50 procent av patienterna är män.”
TUC Sweden
“Utbildningen har många kompetenta föreläsare, och jag gillar kombinationen av lärarledda lektioner och egenstudier. Efter tre terminer känner jag att jag besitter de kunskaper jag behöver för att inleda mitt yrkesliv som tandsköterska.”
TUC Sweden
“Följ din magkänsla. Som tandsköterska blir du eftertraktad samtidigt som du får hjälpa människor, så det är världens bästa jobb.”

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Caroline Jacobson

Utbildningsledare för:
Tandsköterska
Placeringsort: Tranås

[email protected]
0140-44 45 26

Fler män behövs i yrket

Azhar & Shohag är tandsköterskor

”Jag valde den här tandsköterskeutbildningen för att TUC Yrkeshögskola har ett gott rykte, och för att utbildningen genomförs på ett pedagogiskt sätt.”

En studerandes syn på utbildningen

Idén växte fram i undersökningsrummet.

Anton Ottoson märkte mitt i livet att det var dags att karriärväxla. När han satt med sonen i undersökningsrummet hos tandvården insåg han att det var tandsköterska han ville bli.