Hans vill att fler blir Hotel & Restaurant Manager.

Krögarsonen Hans Palmgren har sedan barnsben ständigt haft en fot i restaurangbranschen, en bransch som har stor dragningskraft enligt honom. Hans har arbetat under flera år för att fler ska vilja utbilda sig till Hotel & Restaurant Manager.

En gedigen bakgrund inom branschen

Hans Palmgren är VD för Palmgrengruppen och har drivit flera restauranger genom åren. Förnärvarande driver familjen Palmgren Madame Brasseri & Café i Gummifabriken, Värnamo och Restaurang Höganloft på Isaberg Montain Resort samt Golfkrogen på Isaberg GK. Förutom traditionell restaurangverksamhet så driver de en stor konferens- och eventverksamhet. Med en gedigen erfarenhet av att driva bolag inom hotell och restaurang och en vilja att utveckla branschen har han under lång tid arbetat för att förstärka kompetensen inom hotell- och restaurangbranschen i Sverige.

Det saknas personal med rätt kompetens

Redan innan Hans gick med ledningsgruppen för Hotel & Restaurant Manager var han aktiv i framtagandet av utbildning för personer inom branschen. ”I samarbete genom Småland Resort med kollegor från närliggande anläggningar märkte vi att det inte fanns tillräckligt många personer med den kompetensen som behövdes för att ta ledande roller inom hotell och restaurang. Jag och mina kollegor började titta på hur man gjorde i Europa och såg att det fanns relevant utbildning och det ville vi också ta fram här hemma i Sverige” berättar Hans.

Att ta fram denna typ av utbildning visade sig vara en bra idé. ”Vi lyckades bra! De som har utbildat sig till managers har även stannat kvar i branschen.”

Stora behov

När Hans kom i kontakt med TUC kände han att samarbetet fungerade väl och han har varit delaktig i arbetet att ta fram programmet Hotel & Restaurant Manager. ”Behovet av utbildad personal är stort och karriärmöjligheterna är enorma. Även om lönerna är relativt låga inom branschen så ser vi att de som tar klivet vidare till manager höjer sina löner markant. Här finns även en stor flexibilitet att växla spår inom branschen. Jag är utbildad kock, men när jag fick problem med eksem bytte jag till servering” berättar Hans.

En fantastisk bransch att verka i

Under sin karriär har Hans hunnit göra avstickare till andra branscher, men har återvänt då han brinner för restaurang- och turismnäringen. ”Det är en fantastisk bransch. Tycker man om människor och ett högt tempo så är detta underbart! Vi har sett många som återvänder till branschen för att man saknar dessa saker. När man arbetar med detta får du ett direkt kvitto på det du levererar. Du får fantastisk feedback direkt!” menar Hans.

Ta nästa steg i karriären

Om du arbetar eller har arbetat inom hotell- och restaurangbranschen och vill ta nästa steg i karriären är Hotel & Restaurant Manager programmet för dig. ”Med pandemin blev folk tvungna att gå till andra branscher och det har gjort att vi har ett stort kompetensbehov att ta hand om” säger Hans Palmgren.

Utbilda dig till en yrkesroll där du är eftertraktad.