Hotell, restaurang, turism

Hotel & Restaurant ManagerDistans (Jönköping, Studieort: Borgholm)

För dig som arbetar inom hotell- eller restaurangbranschen och som vill uppåt i karriären.

Detta är vidareutbildningen för dig som vill ta nästa kliv inom den bransch du arbetar i. Besöksnäringen ökar kraftigt i Sverige och med den även hotell- och restaurangbranschen och det råder stor brist på personal med rätt kompetens. Som Hotel & Restaurant Manager leder, planerar och utvecklar du verksamheten. Programmet sker på distans, vilket betyder att du själv väljer när och var du ska studera. Detta kombineras med givande dagar (sk närträffar) i Jönköping eller studieorten Borgholm. De praktiska moment som ingår i kursen Food & Beverage Management genomförs på TUC i Jönköping, oavsett om du läser i Jönköping eller Borgholm. Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.

Öppen för sen ansökan!
12 träffarPraktik 14 veckor

Hotel & Restaurant Manager – sammanfattning

Poäng

305 YH-p (61 veckor, ca 1,5 år)

Studiefart

Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier.

Antal platser

Totalt 35 platser, antalet platser per studieort är begränsat.

Utbildningsort

Distans med fysiska träffar i Jönköping eller via videolänk i Borgholm.

Kommande utbildningsstart

Januari 2025 – maj 2026

Sista ansökningsdag

14 oktober 2024 men vi tar emot sena ansökningar i mån av plats. Din ansökan behandlas i turordning och först när den är komplett.

Pågående utbildning

Januari 2024 – maj 2025

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidHotell, restaurang, turismDistansJönköpingStudieort: Borgholm
Kontaktperson: Sara Söderlind

Hur ser den nya yrkesrollen ut?

I din yrkesroll ser du helheten i både hotell- och restaurangnäringen, och du planerar och organiserar verksamheten. Genom att ha kontroll över utbud och efterfrågan ökar du företagets lönsamhet, och du gör det tillsammans med försäljning och marknadsföring.

Gästerna är både svenska och internationella och du anpassar dig efter deras behov genom att ansvara för att det ges hög service och ett gott värdskap.

För att kunna leda och utveckla en personalgrupp på ett pedagogiskt och situationsanpassat sätt, får du kunskaper om bla olika ledarstilar, grupprocesser och konflikthantering. Du lär dig även om arbetsrätt, rekrytering och personalvård. På många arbetsplatser anordnas event, därför ingår även eventplanering i programmet.

Den svenska konkurrenskraften stärks av besöksnäringens omställning och hållbara utveckling vilket skapar förutsättningar för fler jobb, runt om i hela landet. Vårt program är anpassat efter marknadens behov och på så sätt får du den kompetens som efterfrågas. Som Hotel & Restaurant Manager arbetar du med helheten i mindre företag. I större företag kan du bland annat arbeta som hotellchef, konferenschef, receptionschef, restaurangchef eller teamledare.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en femtedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bland annat distanslektioner, tentor och uppgifter. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 12 fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping eller Borgholm (för dig som läser via studieort).. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, studiebesök, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA här.

Studieort

Från Ölands utbildningscenter i Borgholm medverkar du på programmets träffar genom direktsänd videolänk. Mer information om studier via studieort (tidigare kallat satellitort) hittar du här

Dator

För att kunna utföra dina studier förväntas du ha tillgång till bärbar dator (PC/Mac) med webbkamera. Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.

Ett program åt gången

Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Stipendier och bidrag

Det finns möjlighet att ansöka om extra finansiering via branschorganisationen Visita. Klicka här för mer information.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

TUC Sweden
”Många ser hotell- och restaurangbranschen som ett tillfälligt arbete, kanske något man gör i ungdomen. Men med rätt utbildning finns fantastiska möjligheter till en lång karriär i vår bransch. Vi får vara med när minnen skapas och ingen arbetsdag är den andra lik. Världens roligaste bransch behöver fler välutbildade ledare.”
TUC Sweden
”Supernöjd med utbildningen, upplägget, föreläsarna och TUC överlag. Rekommenderas starkt!”
TUC Sweden
”Utbildningen är välstrukturerad, informativ, lärande men krävande. Den egna utvecklingen blir enorm för dig inom branschen och att stiga i graderna blir inga problem med den här utbildningen. Många som gått utbildningen har idag höga/högre poster som räknas. TUC är en väldigt stolt yrkeshögskola och särskilt med resultaten som visar vad deras examinerade studenter uppnår efter utbildningen.”

Är detta yrket för dig?

Sara, som är utbildningsledare och föreläsare Annette, berättar om vilka kunskaper utbildningen ger och vad du kan jobba som efter examen.

Är du redo?

Upptäck nya färdigheter, följ din passion, och försvinn bort i kunskapens värld. Rusta dig inför livets möjligheter med framtidens verktyg!

Sara Söderlind

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Sara Söderlind

Utbildningsledare:
Hotel & Restaurant Manager
Placeringsort: Jönköping

[email protected]
036-333 64 20

Hans Palmgren från ledningsgruppen berättar

Hans vill att fler blir Hotel & Restaurant Manager.

Krögarsonen Hans Palmgren har sedan barnsben ständigt haft en fot i restaurangbranschen, en bransch som har stor dragningskraft enligt honom.

Hanna Kjellson, Alexander le Grand och Emelie Johansson på programmet Hotel & Restaurant Manager sitter i en soffa och tittar in i kameran. I bakgrunden syns TUC Yrkeshögskolas logotype.

Utbildningen för dig som jobbar inom besöksnäringen

Hotel & Restaurant Manager: Utbildningen där du lär dig ledarskap inom besöksnäringen

Alexander, Emelie och Hanna har valt att läsa Hotel & Restaurant Manager och berättar hur utbildningen ger dem verktygen som behövs för en ledande yrkesroll.

Kompetensutvecklades inom hotell och restaurang.

Nancy tog nästa steg i karriären.

”Behovet av personer med rätt utbildning, så som Hotel & Restaurant Manager är stort så jag känner mig trygg” förklarar Nancy Makiese som valt att vidareutbilda sig.

De vill utvecklas inom sitt yrke.

Att vidareutbilda sig inom hotell och restaurang är det första steget för Frida och Martin för att nå sitt drömyrke.