William ser ljust på starten av Elkonstruktör i Skellefteå.

Det har nu gått tre månader sen Myndigheten för yrkeshögskolan beviljade tre starter i Skellefteå. Nu är arbetet i full gång för att dra igång utbildningarna Elkonstruktör, Hotel & Restaurant Manager och Redovisningsekonom i höst.

Tre nya starter i Skellefteå

I januari tilldelades TUC Yrkeshögskola utbildningarna Elkonstruktör, Hotel & Restaurant Manager och Redovisningsekonom i Skellefteå. Dessa blir TUCs första utbildningar i Skellefteå. När Myndigheten för yrkeshögskolan beviljar utbildningar innebär det att de ser ett stort behov av personer med kompetens inom dessa områden.

Glädjebesked för näringslivet

Beskedet har uppskattats från flera håll, framför allt näringslivet. William Häggström, har varit med i arbetet att ta fram utbildningen Elkonstruktör i Skellefteå. ”Vi på Alimak ser ett stort behov av den här utbildningen. Kursplanen är genomgången tillsammans med branschfolket i ledningsgruppen, vilket kommer ge en god grund att stå på för framtida arbete” förklarar William som är automationsingenjör på Alimak.

Västerbotten behöver kompetensen

William ser att utbildningen blir ett välkommet tillskott i en tid när utvecklingen i regionen går framåt i en rasande fart. ”I Västerbotten så händer det väldigt mycket just nu och många företag satsar på el och automation. Det har varit brist på kompetens inom denna yrkesgrupp under en väldigt lång tid. Med tanke på den gröna omställningen, där el och automation står för stor del är det av stor vikt att utbilda personer inom området” menar William.

Ser fram emot samarbetet

När det kommer till samarbetet med TUC Yrkeshögskola ser William många fördelar. ”Vi har en personalgrupp med bredd inom el och automation. Där vi ser behov av personal med ett teknikintresse”. William förklarar att Alimak kan bli en bra partner även när det kommer till de studerandes LIA, praktiken. ”En styrka vi har är att vi har vår produktion och provning i Skellefteå vilket gör att vi kan gå från ritbord till verklighet på samma dag. Detta är en spännande möjlighet och som medför en verklighetsanknytning och förståelse för det man gör. Det finns en vana hos oss att samarbeta med praktikanter, erbjuda exjobb, möjligheter till sommarjobb där elev och företag får lära känna varandra”.

En intressant samarbetspartner

William förklarar även att deras unika position kan bli värdefull för de som kommer att läsa Elkonstruktör på TUC. ”Inom vår el-avdelning så gör vi elkonstruktion, utvecklar, tillhandahåller ett egenutvecklat styrsystem och deltar med expertis i standardkommittéer. Vi säljer våra produkter mot hela världen så vi tar hänsyn till olika normstandarder” säger William.

En framtidsbransch att satsa på

För den som väljer att utbilda sig till elkonstruktör finns det många spännande vägar att gå. Willam Häggström berättar att yrkesrollen erbjuder stor variation. ”Det finns ett stort behov av elkonstruktörer, med en grund inom elkonstruktion så öppnar det upp för möjligheter att arbeta inom många områden. Automation, säkerhetssystem, kraftsystem, projektledare, ledande roller inom konstruktion för att nämna några möjliga yrkesroller”.

Sök idag

Är du intresserad av att bli en del av den snabba utveckling som elkonstruktör? Skicka in din ansökan idag och bli en tillgång i morgondagens industri!