Teknik, tillverkning, drift, underhåll

ElkonstruktörDistans (Skellefteå)

Yrket för dig som vill arbeta med CAD och 3D modellering.

Utbilda dig till elkonstruktör och vi kan garantera dig ett varierat yrkesliv med stora karriärmöjligheter. Som elkonstruktör är du en nyckelperson i processen, från specifikation till ritning och färdig produkt och du skapar ritningar för den el som finns i alla typer av maskiner, byggnader och miljöer. Du arbetar med utredningar, utveckling, framtagning och underhåll av produkter där design, installation och verifiering ingår. Arbetslivet har varit med och tagit fram programmet vilket gör att du får rätt kompetens, både teoretiskt och praktiskt.


Save the date! I mars 2024 öppnar vi våra lokaler i Jönköping, Tranås och Linköping för inspiration inför höstens utbildningsstarter. Läs mer här

Ansökan stängd, se information nedan om kommande utbildningsstarter.

9 träffarPraktik 22 veckor

Elkonstruktör – sammanfattning

Poäng

420 YH-p (84 veckor, ca 2 år)

Antal platser

20

Utbildningsort

Distans med fysiska träffar i Skellefteå

Kommande utbildningsstart

  • Augusti 2024 – juni 2026 – ansökan öppnar i december/januari
  • Augusti 2025 – juni 2027

Pågående utbildning

Augusti 2023 – juni 2025

Utbildningen finns även som

Platsbunden i Linköping

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidTeknik, tillverkning, drift, underhållDistansSkellefteå
Kontaktperson: Sara-Mari Eriksson
Dolt innehåll
Detta innehåll har dolts med anledning av dina inställningar för cookies.
För att visa detta innehåll måste cookies för Marknadsföring accepteras.

Vad arbetar du med?

I din yrkesroll arbetar du med konstruktionsverktyg som CAD och 3D modellering, för att skapa bra underlag för projektens framtida arbete. Det betyder att du är med och skapar elkonstruktioner från allra första början. Att göra tekniska ritningar, lösa tekniska problem och samordna upphandlingar av elsystem blir din vardag, samtidigt som du upprättar handlingar och ritningar.

Elkonstruktion handlar även om att projektera både kostnads- och energieffektiva maskiner, elinstallationer, säkerhetstekniska övervaknings-, larm- och passagesystem. Du lär dig hur avtal med olika parter kan se ut, hur de formuleras och hur de fungerar. Du kan också tolka lagar och normer och sköta juridiska relationer. Programmet ger dig kunskap i att omsätta kundens krav och önskemål till tekniska systemlösningar, och även att analysera och föreslå förbättringar utifrån ett tekniskt och ekonomiskt perspektiv.

Som elkonstruktör har du kundkontakt och därför får du verktyg och metoder för att kommunicera både muntligt och skriftligt, samtidigt som du kan lyssna och ge feedback beroende på målgrupp och kulturer. För att arbetsplatsen ska vara säker, arbetar du kontinuerligt med arbetsmiljöarbete. Branschens krav ändras ständigt och som elkonstruktör analyserar och anpassar du arbetet utifrån det. Du tar även hänsyn till aktuell forskning, den tekniska utvecklingen, näringslivet, miljön och kundens behov i ditt arbete.

Auktorisation lågspänning (AL)

Omfattar alla elinstallationsarbeten på lågspänningsanläggningar.

Programmets teoretiska kurser motsvarar Elsäkerhetsverkets krav på den teoretiska delen för Auktorisation lågspänning (AL). Du kan ansöka om auktorisation lågspänning hos Elsäkerhetsverket.

LIA – Lärande i arbete

Under drygt en fjärdedel av programmet kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper inom elkonstruktörens olika arbetsområden i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Efter examen

Sveriges goda ekonomi fortsätter öka och det i sin tur ger fler och fler jobb och allra starkast väntas det växa inom tekniskt arbete. Under flera år har efterfrågan varit större än tillgången och det är svårt för företagen att hitta personal med kompetens inom elkonstruktion. Utbildningen ger dig just detta, och efter examen är du som elkonstruktör, elprojektör eller eldesigner mycket efterfrågad. Din arbetsplats kan vara allt från fastighets- och byggbranschen till industrin.

Behörighetsgivande förutbildning

Syftet med behörighetsgivande förutbildning (BFU) är att bredda vägen in till yrkeshögskolan och att ge den studerande kunskaper som motsvarar de krav på behörighet som krävs för utbildningen. Om det blir aktuellt att genomföra en förutbildning kommer vi att se över de ansökningar som inkommit där man saknar en eller flera av de särskilda förkunskaperna. Vi skapar då en ansökan till förutbildningen åt dig som sökande. Det är ett begränsat antal platser och vi använder urval för att rangordna vilka som ska erbjudas en plats till förutbildningen. Andra program som kan komma att erbjudas BFU.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och du har ansvar för studietiden. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för webbaserade föreläsningar, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller också fysiska träffar (sk närträffar) i Skellefteå som sker vid 9 tillfällen under programmet och är 1-2 dagar per gång. De kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

TUC Sweden
”I Västerbotten händer det väldigt mycket just nu och många företag satsar på el och automation. Det har varit brist på kompetens inom denna yrkesgrupp under en väldigt lång tid. Med tanke på den gröna omställningen, där el och automation står för stor del är det av stor vikt att utbilda personer inom området.”
TUC Sweden
”Utbildningen Elkonstruktör är viktig för vår region. Det har lönat sig att vi har arbetat tätt med TUC för att få till utbildningen. TUC har varit lyhörda i samverkan med oss och företagen. Vi är mycket positiva till att utbildningen blivit beviljad.”

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Sara-Mari Eriksson

Utbildningsledare för:
Elkonstruktör
Redovisningsekonom
Placeringsort: Skellefteå

[email protected]
070-643 43 60

Ord från näringslivet

God idé att ta emot LIA-studerande

Alisa Turcinhodzic arbetar som elkonstruktör på Sweco och har under flera år samarbetat med TUC Yrkeshögskola då hon har tagit emot studerande som ska ut på LIA. Flera av dessa har kommit att bli hennes kollegor.

Ett kreativt och roligt yrke

Marias teknikintresse ledde henne till elkonstruktör.

Maria Melén hade ingen tidigare erfarenhet av ellära eller CAD-konstruktion, men hon har alltid varit intresserad av teknik.

Västerbotten i behov av rätt kompetens

Satsa på framtidsyrket elkonstruktör.

William Häggström ser många fördelar med att TUC utbildar elkonstruktörer i Skellefteå.

Liknande utbildningar

Vanliga frågor