Utbildningen som är ett steg närmare drömyrket.

Frida Larsson och Martin Kromnow har en sak gemensamt – de vill utvecklas och komma vidare i sin yrkeskarriär.

Frida har 10 års erfarenhet inom restaurang och under sin föräldraledighet insåg hon att det är värdskap hon brinner för. Martin, som tidigare arbetat som kock älskar matlagning men han vill engagera personalen och kunna påverka mer för både gästen och kollegorna. Som ett första steg för att nå sitt mål pluggar de nu till Hotel & Restaurant Manager.

Att arbeta som Hotel & Restaurant Manager innebär att du ser helheten och du leder, planerar och utvecklar verksamheten. Efter examen har du den kompetens som behövs för att vara arbetsledare inom branschens olika delar. Frida utvecklar ”Genom utbildningen får du ett helhetsgrepp om hela rollen. Det du brinner för i kombination med den här utbildningen kan ge väldigt många chanser och öppna nya dörrar. Du kommer lära dig att leda en grupp, få ett helhetsgrepp över ekonomin, kunna kombinera mat och dryck och du får även kunskap om försäljning, lagstiftning och mycket mera.

Frida Larsson

Ett yrke för dig som vill arbeta med människor

I rollen som arbetsledare i den här branschen jobbar du hela tiden med människor, både med kollegor och besökare och utbildningen ger dig de verktyg du behöver för att lyckas. Du läser bland annat Värdskap & service management, Ledarskap & teamarbete, Revenue Management och Branschjuridik.

Att få arbeta med människor och ge någon annan en fin upplevelse samtidigt som du utvecklar en verksamhet och ett koncept tillsammans med kollegor tycker Frida är en av fördelarna med yrket. Men att jobba med människor kan också vara en utmaning. ”I en stressig bransch kan det skapas mycket friktion. Min roll som chef är att kunna ta bort så mycket stress som möjligt från alla som jobbar med mig och ge dem förutsättningar för att kunna göra ett så bra och roligt jobb som möjligt.

LIA – Lärande i arbete

En av fördelarna med YH-utbildningar är att studierna kombineras med praktik, LIA. LIA står för Lärande i arbete och är praktik, helt enkelt. Under LIAn utvecklas både den praktiska och teoretiska kompetensen och ger en eftertraktad möjlighet att knyta viktiga kontakter inför en framtida karriär. ”LIA är bra då man får en bild av hur sitt framtida jobb kan se ut. Man utvecklas och får prova på saker som man kanske aldrig gjort förr i sitt tidigare yrke. Jag som kock har ju aldrig jobbat i en reception, eller varit med och städat ett hotellrum. Man får en överblick på helheten.” berättar Martin.

Martin Kromnow

Ett flexibelt upplägg

Utbildningen läser du heltid på distans och kombineras med givande dagar (sk närträffar) i Jönköping vid några tillfällen per termin. Distansstudier innebär en stor frihet men också att du har självdisciplin. I stor utsträckning väljer du själv när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bland annat föreläsningar, tentor och uppgifter.

Så här säger Frida om utbildningens upplägg: ”För mig som har småbarn så har och är det perfekt med distansplugg och nu sedan restriktionerna släppt lite och vi i klassen kan träffas på riktigt har det blivit ännu bättre. Utbildningen är så bra upplagd då första kursen handlar mycket om att lära känna och öppna upp sig för varandra. Det gör det lättare att samarbeta i de andra kurserna över Teams. Och Teams är enkelt att förstå. Men om man tycker det är svårt så finns mycket hjälp att få av utbildningsledaren.

Martin instämmer ”Att man ska plugga via en datorskärm, kan vara lite jobbigt i början. Mest för att man sitter still, i alla fall för min del. Innan man börjar plugga på riktigt så kommer utbildningsledaren att gå igenom alla program och tjänster som finns. Så ingen datorvana? Inga problem.”

Sara Söderlind

I nära samarbete med arbetslivet

Utbildningen är utformad tillsammans med representanter från näringslivet och anpassas löpande efter de krav och behov som finns på arbetsmarknaden. Det är en trygghet för de studerande menar Sara Söderlind, som är utbildningsledare för utbildningen.

Det är en föränderlig värld. Genom vårt samarbete med näringslivet säkerställer vi att den utbildning som de studerande får hos oss är relevant och eftertraktad av arbetsgivarna just nu men även inför framtiden. Det innebär i sin tur att möjligheterna till jobb stärks ytterligare.” avslutar Sara.

Dolt innehåll
Detta innehåll har dolts med anledning av dina inställningar för cookies.
För att visa detta innehåll måste cookies för Marknadsföring accepteras.

Är detta yrket för dig?

Sara, som är utbildningsledare och föreläsare Annette, berättar om vilka kunskaper utbildningen ger och vad du kan jobba som efter examen.