Motala – Östergötlands sjöstad

Välkommen till Motala! Staden ligger vid Göta Kanal och Motala Ström, och här finns mängder av aktiviteter på land, strand och sjö. Med bara fem minuter till vattnet har du alltid nära till nöjen och aktiviteter som har med vatten att göra. För dig som gillar vatten kan staden erbjuda bad, fiske, segling, vindsurfing eller varför inte ta en joggingtur på kilometerlånga stränder. Vill du hellre vara på land finns här utflyktsmål i alla delar av kommunen. Vi hoppas och tror att du kommer trivas i Motala!

Foto: Oskar Lüren

Allmän fakta om Motala som stad

Motala ligger mitt i landet med goda förbindelser med både tåg och bil. Sommartid lever staden upp lite extra med startskott i juni då Vätternrundan har sin start och målgång i staden. Utöver stadsliv erbjuder Motala bad och vattensport vid Varmobaden – Svergies längsta insjöstrand som ligger på gångavstånd från Urmakarskolan. Göta Kanal flyter genom stan, kantad av vackra gamla ekar och promenadstråk. Det finns även ett gott kulturutbud med konsthall, motormuseum, industrimuseum, radiomuseum och teater.

Tågkompaniet och Östgötatrafiken knyter ihop Motala med de större städerna genom regelbunden pendeltågstrafik. Den nyligen invigda Motalabron som utgör ett landmärke för staden har ökat ortens dragningskraft och tillgänglighet samtidigt som den avlastat innerstaden från genomfartstrafik. Dessutom är Motala en av landets främsta cykelstäder!

Mat, cafe, shopping

Staden erbjuder ett stort utbud av butiker, restauranger och uteställen. Under sommarhalvåret finns många trevliga uteserveringar.

Föreningsliv & idrott

Föreningslivet är väldigt aktivt i Motala, där speedway, bandy, fotboll och hockey är de mest framstående sporterna.

Boende i Motala

Det finns möjlighet till alla typer av boende i Motala, från hyresrätt i centrum till stuga på landet. Det är dock bostadsbrist i staden så det är en god idé att ställa sig i bostadskön direkt efter att man blivit antagen.

Foto: Pia Axelsson
Foto: Maria Muhr
Foto: Pia Axelsson

TUC i Motala

Urmakarskolan ligger centralt belägen i natursköna Motala mellan Varmobaden och centrum i Luxorfabrikens gamla huvudkontor. Kommunikationerna är goda tack vare pendeltåget, bussar och nya genomfarten.

Lokalerna är ljusa och moderna och speciellt anpassade till verksamheten. Lektionssalarna är väl utrustade med instrument och mätverktyg. På skolan finns även flera verkstäder med olika maskiner. Urmakarskolan har en historia i kommunen som sträcker sig enda tillbaka till början 40-talet. Idag är skolan knuten till den Schweiziska utbildningsstiftelsen Wostep och det svenska gesällsystemet.

Varmt välkommen till Urmakarskolan och TUC i Motala!

Besöks- och postadress

Luxorgatan 1
591 39 Motala