Helena, klädd i svarta kock-kläder, står i ett restaurangkök och rullar fiskpatéerna. I bakgrunden syns en manlig kock som arbetar. Helena tittar in i kameran och ser glad ut

Hem / Artiklar / Helena hjälper forskare hitta ny rätt.

Helena hjälper forskare att hitta ny rätt.

För Helena Woxblom är hållbarhets- och miljöarbete en central del av hennes liv. Tillsammans med forskare har hon hittat ett sätt att kombinera denna passion med drivet att erbjuda personer inom äldreomsorgen god och näringsrik mat.

Det är onsdag förmiddag och Helena är inne på sin andra dag i köket på Husie äldreboende där hon är mitt uppe i ett forskningsprojekt. Hon ska ta fram en måltid som kan serveras på äldreboenden med en tydlig kravspecifikation. ”Denna rätt ska vara hållbart framtagen och vara god, näringsrik och vara hög på protein. Jag har arbetat med Gårdsfisk och använt mig av en fisk som odlas på bondgårdar i stora bassänger” berättar Helena.

Under en intensiv period har Helena arbetat fram en metod och en produkt som på ett smidigt sätt ska kunna tillagas och serveras inom äldreomsorgen. ”Jag har fått väldigt fint stöd av mina handledare Christina Skjöldebrand och Anders Lareke som har hjälpt mig med bland annat att avgränsa arbetet. Min utbildningsledare Niklas har hjälpt mig med de praktiska delarna och delat med sig av sin kunskap” förklarar Helena.

Är med och skapar god och näringsrik mat

Forskarna Christina och Anders har genom sina företag som fokuserar på innovativ livsmedelshantering hittat ett samarbete med Hållbar Utveckling Skåne. ”Med Helena såg vi en unik möjlighet att kunna kombinera våra forskarstudier med hennes yrkeserfarenhet och att Helena gör detta inom ramen av sitt examensarbete.” förklarar Anders.

Helena har en bakgrund som kock där hon arbetat både inom restaurangvärlden och de senaste åren inom offentlig verksamhet. ”Jag kände att jag ville ta steget vidare och då hittade jag programmet Arbetsledare inom måltidsservice, vilket var den enda utbildning som stämde överens med det jag sökte” berättar Helena.

Från vänster till höger ser man i ordningsföljd Anders Lareke, Helena Woxblom, Niklas Lind och Christina Skjöldebrand som står i utomhusmiljö och håller armarna om varandra och ser glada ut.
Fr.v. Anders Lareke, Helena Woxblom, Niklas Lind och Christina Skjöldebrand.

Arbetet blir mer meningsfullt

Programmet ger Helena kunskap att leda en arbetsgrupp inom måltidservice. ”Jag arbetade som kock när jag började utbildningen så när tjänsten som arbetsledare dök upp i kommunen så kände jag att jag hade modet att söka den” förklarar hon. Helena fick tjänsten och är glad att hon vågade ta steget. ”Det är så himla roligt att få planera arbetet, lägga upp schema och meny!”

För Helena ligger det varmt om hjärtat att arbeta med kost inom äldreomsorgen. ”Jag brinner verkligen för att de äldre ska få bra mat. Det är ett sätt för mig att kunna ge tillbaka till den här gruppen av människor som gett oss så himla mycket. Jag tänker på mina mor- och farföräldrar” säger Helena och blir uppenbart rörd. Hon ursäktar sig och understryker att den äldre generationen förtjänar att få så bra och näringsrik mat som möjligt.

Gör skillnad för både människa och klimatet

Nu är Helena i sluttampen av sin utbildning och mitt uppe sitt examensarbete som är något utöver det vanliga. ”Miljösamordnaren i Helsingborg stad matomsorg, Sarah Strandh sammanförde mig med Christina och Anders som letade efter en kandidat som kunde hjälpa dem med sitt forskningsprojekt kring hållbar mat inom offentlig verksamhet. Så jag sa ja på en gång! För mig är samspelet mellan människa, djur och natur så otroligt viktigt så detta projekt känns jätteroligt.”

För Helena blev möjligheten att kombinera detta forskningsprojekt med LIA – Lärande i arbete och examensarbete en succé. ”Istället för att skugga en kostchef har jag fått projektleda arbetet med att ta fram en produkt som ska serveras inom äldreomsorgen. Det är så otroligt utvecklande” berättar Helena.

Redo att testa den nya rätten

Helena berättar om produkten som i detta fall är en grövre paté på Gårdsfisks fiskfärs gjord på Clarias. ”I våra tester har vi gjort olika varianter där vi blandar Clarias, gråärta och rotselleri. Fisken är en fet fisk och för att skapa en klimatanpassad rätt så använder vi oss av gråärta som har högt proteinvärde. I dag får vi smaka och bedöma och imorgon kommer de boende på Husie äldreboende smaka så får vi se vad de tycker” berättar Helena.

Vill du satsa på en karriär som arbetsledare inom måltidsservice?

Vill du ta nästa steg i din karriär och lära dig mer om hur du arbetsleder och utvecklar en kostenhet inom offentlig verksamhet? Då är Arbetsledare inom måltidsservice programmet för dig. ”Utbildningen har gett mig verktygen och metoderna för att leda och i mina klasskompisar har jag fått nätverket som jag använder som bollplank i mitt arbete” säger Helena Woxblom.