Hotell, restaurang, turism

Arbetsledare inom måltidsserviceDistans (Tranås)

Ett spännande yrke där du använder dina kulinariska, sociala och ekonomiska kunskaper.

Utbildningen riktar sig till bland annat dig som redan idag arbetar inom måltidsservice och vill ta ett karriärkliv. Eller så jobbar du i en arbetsledande roll och vill bygga på med teoretiska kunskaper. Upplägget med 50% utbildningstakt under två år på distans, där du själv väljer när du vill studera, passar perfekt för dig som vill arbeta och utbilda dig samtidigt.

Ansökan är öppen!
8 träffarPraktik 8 veckor

Arbetsledare inom måltidsservice – sammanfattning

Poäng

200 YH-p (halvfart i ca 2 år)

Studiefart

Programmet är en halvfartsutbildning och du får räkna med att lägga ca 20 timmar/vecka på studier.

Antal platser

35

Utbildningsort

Distans med fysiska träffar i Tranås

Kommande utbildningsstart

Januari 2025 – december 2026

Sista ansökningsdag

14 oktober 2024

Pågående utbildning

  • Januari 2023 – december 2024
  • Januari 2024 – december 2025

Utbildningen finns även som

Distans med träffar i Stockholm

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HalvtidHotell, restaurang, turismDistansTranås
Kontaktperson: Niklas Lind

Vad arbetar du med?

Varje dag serveras ca 3 miljoner måltider i grundskola, förskola, äldreomsorg och på sjukhus. Här är det viktigt att maten är näringsriktig och anpassad efter individens behov. Programmet ger dig rätt kompetens inom alla delar av detta mångsidiga yrke. Du får förmågan att självständigt leda en personalgrupp, samt hantera samtal och ge konstruktiv feedback för att gruppen ska utvecklas positivt.

Du lär dig att göra arbetsschema och bemanna organisationen effektivt, och att bemöta personal och gäster från olika kulturer på ett bra sätt blir naturligt för dig. Ekonomi är en viktig del i yrkesrollen och du lär dig budget och kalkylering. Detta är också en utbildning för dig med ett stort kulinariskt intresse. Du blir duktig i matsedelsplanering och näringsvärdesberäkning, och får fördjupade kunskaper om matallergier och sjukdomar där specialkost krävs.

Efter examen kan du arbeta i en arbetsledande roll eller som arbetsledare inom måltidsservice. För att skapa en positiv matkultur, en helhetsupplevelse av måltiden som bidrar till goda matvanor, är behovet av motiverad och kompetent personal stort. Därför är du efter examen mycket eftertraktad på arbetsmarknaden.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bland annat distanslektioner, tentor och uppgifter. Programmet är en halvtidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 20 timmar/vecka på studier. Det ger dig möjlighet att arbeta samtidigt som du studerar. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 8 fysiska träffar (sk närträffar) i Tranås och är 2-3 dagar per tillfälle. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA här.

Dator

För att kunna utföra dina studier förväntas du ha tillgång till bärbar dator (PC/Mac) med webbkamera. Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

TUC Sweden
“Kraven på den offentliga maten ökar mer och mer. Måltiderna ska inte bara vara näringsriktiga utan de ska skapa måltidsglädje hos våra barn och äldre, vara klimatanpassade, rätt upphandlade m.m. Detta gör att behovet av välutbildad personal ökar. Utbildningen behövs för att stärka våra kockar med produktionsansvar i sin yrkesroll, så att de kan ta det ansvar som krävs och att de känner sig trygga i det arbete de utför.”

Är du redo?

Upptäck nya färdigheter, följ din passion, och försvinn bort i kunskapens värld. Rusta dig inför livets möjligheter med framtidens verktyg!

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Niklas Lind

Utbildningsledare för:
Arbetsledare inom måltidsservice
Hotel & Restaurant Manager (Norrtälje)
Placeringsort: Stockholm

[email protected]
08-515 118 55

Helena, klädd i svarta kock-kläder, står i ett restaurangkök och rullar fiskpatéerna. I bakgrunden syns en manlig kock som arbetar. Helena tittar in i kameran och ser glad ut

Helenas examensarbete är utöver det vanliga.

Helena hjälper forskare hitta ny rätt.

Genom sitt examensarbete hjälper Helena forskare att ta fram ny rätt.

Bli rustad för ledarskap.

Jonna Rantanen blev rekommenderad av sin chef att läsa till arbetsledare inom måltidsservice.

Arbetar aktivt för ett bättre klimat

Gör skillnad för dem i nöd.

Fredrik pluggade till arbetsledare inom måltidsservice och efter examen arbetar han nu dagligen med att förbättra världen.