Jonna fick bredden för att klara nya tjänsten.

Jonna Rantanen hade jobbat som kock i 13 år när hon kände att det var dags för nåt nytt. När hon fick ny tjänst som köksansvarig rekommenderades hon av chefen att läsa Arbetsledare inom måltidsservice.

Viljan att utvecklas ledde henne till utbildning

Jonna Rantanen har trivts på sitt arbete men kände att hon ville utvecklas och gå vidare. ”Jag har jobbat som kock väldigt länge och när tjänsten som köksansvarig i Köpings kommun dök upp så kände jag att det här var ett sätt att fortsätta utvecklas” berättar Jonna. För henne handlade steget mycket om att få möjligheten att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet hon fått genom kockyrket. Att vara del av ett team där vi tillsammans utvecklat och utvecklats i deras olika roller har varit en stor del av behållningen.

Rekommenderades att läsa programmet

När Jonna började den nya tjänsten blev hon rekommenderad att läsa Arbetsledare inom måltidsservice på TUC. ”Min före detta kollega hade börjat programmet terminen innan mig så jag visste lite vad det handlade om. Att min arbetsgivare tycker att det är en utbildning värd att gå säger en del” menar Jonna.

Hade stor nytta av kunskapen

Att läsa programmet samtidigt som hon axlade den nya rollen blev en lyckoträff för Jonna. Hon kände att hon kunde föra över det hon läste till hennes egen vardag. ”Jag känner att jag fick en bra bredd i utbildningen där man lyfte relevanta och aktuella ämnen, och fräschade även upp en del kunskap. Det var jättebra att få verktyg och kunskap att ta med mig direkt in i min verklighet med den nya tjänsten” berättar Jonna. Framför allt hade hon nytta av ledarskapskursen som hjälpte henne som köksansvarig att leda utvecklingen i verksamheten. ”Jag tror att jag kunde befästa kunskapen mer då jag jobbade med det samtidigt som jag läste, vilket var jättebra”.

Givande närträffar

Jonna ser positivt på utbildningen och känner att hon tar med sig mycket från den tiden. En viktig del blev möjligheten att nätverka med andra i branschen. ”Jag tänkte nog först att det skulle bli jobbigt med träffar på studieorten och kände mig lite nervös, men det visade sig vara riktigt bra. Det blir något helt annat när man får träffa andra som arbetar inom branschen i verkliga livet istället för på Teams. Vi stötte ju alla på liknande utmaningar i jobbet och kunde bolla med varandra”.

Vägen ledde vidare till kostchef

Karriären fick sig en skjuts framåt efter utbildningen. Efter att jobbat ett tag som köksansvarig dök tjänsten som kostchef i Köping kommun upp. Jonna tyckte att det lät spännande, så hon sökte och fick jobbet. ”Jag har precis börjat tjänsten så allt är fortfarande väldigt nytt. I min gamla tjänst kan man säga att jag var delaktig i utvecklingsarbetet medan jag i min nya tjänst istället får inspirera till utveckling i verksamheten. Här får jag vara med och bidra med att skapa de bästa förutsättningarna för att lyckas”.

Ljus framtid för den som utbildar sig

Att gå programmet Arbetsledare inom måltidsservice lönar sig, menar Jonna. ”Jag tror nog att framtiden är ljus. Utifrån det jag märkt så är det väldigt svårt att hitta personer med rätt kompetens. Bredden som fanns i utbildningen behövs verkligen för att kunna klara av rollen som arbetsledare inom måltidsservice” förklarar Jonna Rantanen.

Sök idag

Vill du också leda och utveckla måltidsservicebranschen? Skicka en ansökan idag och gör skillnad imorgon.