Teknik, tillverkning, drift, underhåll

CAD-konstruktör inom mekanikLinköping

NY UTBILDNING

Ett kreativt och utvecklande yrke för dig som är teknikintresserad och som vill arbeta i en framtidsbransch med oändliga möjligheter. I den här yrkesrollen arbetar du med produktutveckling och att ta fram 3D-modeller och tekniska ritningar. Flertalet branscher efterlyser arbetskraft med den senaste kompetensen inom CAD-konstruktion, vilket gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden direkt efter avslutade studier.

Utbildningen som är på heltid är platsbunden i Linköping ca 1 dag per vecka. En del kurser kommer att vara helt på distans. Det ingår även vissa timmar digital liveföreläsning/vecka, resterande tid är självstudier.

Ansökan stängd, se information nedan om kommande utbildningsstarter.

Praktik 23 veckor

CAD-konstruktör inom mekanik – sammanfattning

Poäng

400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)

Antal platser

25

Utbildningsort

Linköping
Utbildningen som är på heltid är platsbunden ca 1 dag per vecka. En del kurser kommer att vara helt på distans. Det ingår även vissa timmar digital liveföreläsning/vecka, resterande tid är självstudier.

Kommande utbildningsstart

  • September 2024 – juni 2026 – ansökan öppnar i december/januari
  • September 2025 – juni 2027

Pågående utbildning

September 2023 – juni 2025

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidTeknik, tillverkning, drift, underhållLinköping
Kontaktperson: Carina Andersson Franzén

Vad arbetar du med?

CAD står för Computer Aided Design. Yrkesrollen innebär att du genom digitala system arbetar med att ta fram design, tekniska ritningar och modeller. Utbildningen ger dig specialiserade kunskaper inom modern produktutveckling och mekanisk konstruktion, med hänsyn till hållbarhet och miljö.

Under utbildningen får du kunskaper i digitala designsystem, och om hur du planerar och identifierar resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom CAD-konstruktion. Du får även färdigheter i att identifiera hållbara tekniska lösningar och kan föreslå förbättringar med utgångspunkt i hållbar utveckling. 

I din yrkesroll arbetar du med ritningar, modellering, 3D-scanning och 3D-print. Som CAD-konstruktör inom mekanik har du god insikt i produktionsekonomi, hållfasthetsberäkningar, kvalitetskriterier och ekonomisk lönsamhet. I ditt arbete ingår även att analysera och dimensionera maskinkonstruktioner samt välja material, tillverknings- och produktionsmetoder för konstruktionselement med ett miljö- och hållbarhetsperspektiv.

Du jobbar ofta i projektform, som CAD-konstruktör är du i många fall involverad i hela arbetsflöden och processer. Därför har du god överblick när det gäller angränsande yrkes- och kompetensområden såsom hållbar produktutveckling och dess regelverk, med hänsyn till klimat och miljö.  

LIA – Lärande i arbete

Under 23 veckor av programmet kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper inom ditt kommande yrkes olika arbetsområden i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge. Du utvecklar både din praktiska och teoretiska kompetens samt ger dig en eftertraktad möjlighet att knyta viktiga kontakter inför en framtida karriär. I många fall leder en LIA-plats till jobb efter avslutat program.

Efter examen

När du är färdigutbildad har du stora chanser till jobb då det råder stor brist på personal med rätt kompetens. Kompetensen efterfrågas inom bland annat fordons-, flyg-, marin- och elkraftindustrin och även inom t ex medicinsk teknik. Många CAD-konstruktörer arbetar också som konsulter på teknikföretag. Du kan också jobba som exempelvis CAD-ritare, produktdesigner eller produktutvecklare.

Dator

Till dina studier rekommenderar vi att en PC med hög prestanda, detta för att klara av att arbeta i CAD-programmen. Vi ser gärna att PC:n har följande specifikationer:

  • RAM min 16GB, rekommenderat 32GB
  • Processor (CPU) Intel Core i7 Gen 9 eller 10 (alternativt motsvarande AMD) eller bättre
  • Grafik (GPU) dedicerad NVIDIA Quadro chip med minst 4GB motsvarande NVIDIA Quadro T500

CSWA-certifikat

Vi erbjuder våra studerande möjligheten att bli CSWA-certifierade. CSWA står för Certified SolidWorks Associate och visar din kompetens inom mekanisk design, SolidWorks och olika CAD-metoder.

Behörighetsgivande förutbildning

Om du saknar betyg i Matematik 3 och/eller CAD 1, kan det finnas möjlighet att gå en förberedande kurs för att bli behörig. Syftet med behörighetsgivande förutbildning är att bredda vägen in till yrkeshögskolan och att ge den studerande kunskaper som motsvarar de krav på behörighet som krävs för utbildningen. Vi ser över de ansökningar som kommer in, och saknar man en eller flera av de särskilda förkunskaper som behövs skapar vi en ansökan till förutbildningen åt dig som sökande. Det är ett begränsat antal platser och vi använder urval för att rangordna vilka som ska erbjudas en plats till förutbildningen. Andra program som kan komma att erbjudas BFU.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

TUC Sweden
“Det här är ett intressant yrke för den som är kreativ och konstruktiv. Det är väldigt roligt när man får vara med i verkligheten och prova konstruktionerna man arbetat med. Ofta exporteras produkterna till andra länder vilket kan innebära att man får resa och se produkterna på plats i andra delar av världen.”

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Carina Andersson Franzén

Utbildningsledare för:
CAD-konstruktör inom mekanik
Elkonstruktör
Placeringsort: Linköping

[email protected]
013-344 12 68

Vanliga frågor