Teknik, tillverkning, drift, underhåll

CAD-konstruktör inom mekanikHybrid (Linköping)

Ett kreativt och utvecklande yrke för dig som är teknikintresserad.

I den här yrkesrollen arbetar du med produktutveckling och att ta fram 3D-modeller och tekniska ritningar. Flertalet branscher efterlyser arbetskraft med den senaste kompetensen inom CAD-konstruktion, vilket gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden direkt efter avslutade studier. Välkommen till en framtidsbransch med oändliga möjligheter.

Ansökan är öppen!
Praktik 23 veckor

CAD-konstruktör inom mekanik – sammanfattning

Poäng

400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)

Studiefart

Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier.

Studieform

Hybrid: utbildningen som är på heltid är platsbunden i Linköping ca två dagar varannan vecka. Varannan vecka är vissa timmar digital undervisning/liveföreläsning, resterande tid är självstudier.

Antal platser

25

Kommande utbildningsstart

  • September 2024 – juni 2026
  • September 2025 – juni 2027

Sista ansökningsdag

17 april 2024

Pågående utbildning

September 2023 – juni 2025

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidTeknik, tillverkning, drift, underhållHybridLinköping
Kontaktperson: Carina Andersson Franzén

Vad arbetar du med?

CAD står för Computer Aided Design. Yrkesrollen innebär att du genom digitala system arbetar med att ta fram design, tekniska ritningar och modeller. Utbildningen ger dig specialiserade kunskaper inom modern produktutveckling och mekanisk konstruktion, med hänsyn till hållbarhet och miljö.

Under utbildningen får du kunskaper i digitala designsystem, och om hur du planerar och identifierar resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom CAD-konstruktion. Du får även färdigheter i att identifiera hållbara tekniska lösningar och kan föreslå förbättringar med utgångspunkt i hållbar utveckling. 

I din yrkesroll arbetar du med ritningar, modellering, 3D-scanning och 3D-print. Som CAD-konstruktör inom mekanik har du god insikt i produktionsekonomi, hållfasthetsberäkningar, kvalitetskriterier och ekonomisk lönsamhet. I ditt arbete ingår även att analysera och dimensionera maskinkonstruktioner samt välja material, tillverknings- och produktionsmetoder för konstruktionselement med ett miljö- och hållbarhetsperspektiv.

Du jobbar ofta i projektform, som CAD-konstruktör är du i många fall involverad i hela arbetsflöden och processer. Därför har du god överblick när det gäller angränsande yrkes- och kompetensområden såsom hållbar produktutveckling och dess regelverk, med hänsyn till klimat och miljö.  

När du är färdigutbildad har du stora chanser till jobb då det råder stor brist på personal med rätt kompetens. Kompetensen efterfrågas inom bland annat fordons-, flyg-, marin- och elkraftindustrin och även inom t ex medicinsk teknik. Många CAD-konstruktörer arbetar också som konsulter på teknikföretag. Du kan också jobba som exempelvis produktdesigner eller produktutvecklare.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN

Dator

Till dina studier förväntas du ha tillgång till en PC med hög prestanda, detta för att klara av att arbeta i CAD-programmen. Vi ser gärna att PC:n har följande specifikationer:

  • RAM min 16GB, rekommenderat 32GB
  • Processor (CPU) Intel Core i7 Gen 9 eller 10 (alternativt motsvarande AMD) eller bättre
  • Grafik (GPU) dedicerad NVIDIA Quadro chip med minst 4GB motsvarande NVIDIA Quadro T500

CSWA-certifikat

Vi erbjuder våra studerande möjligheten att bli CSWA-certifierade. CSWA står för Certified SolidWorks Associate och visar din kompetens inom mekanisk design, SolidWorks och olika CAD-metoder.

Behörighetsgivande förutbildning

Syftet med behörighetsgivande förutbildning (BFU) är att bredda vägen in till yrkeshögskolan och att ge den studerande kunskaper som motsvarar de krav på behörighet som krävs för utbildningen. Om det blir aktuellt att genomföra en förutbildning kommer vi att se över de ansökningar som inkommit där man saknar en eller flera av de särskilda förkunskaperna. Vi skapar då en ansökan till förutbildningen åt dig som sökande. Det är ett begränsat antal platser och vi använder urval för att rangordna vilka som ska erbjudas en plats till förutbildningen. Andra program som kan komma att erbjudas BFU.

Ett program åt gången

Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

TUC Sweden
“Det här är ett intressant yrke för den som är kreativ och konstruktiv. Det är väldigt roligt när man får vara med i verkligheten och prova konstruktionerna man arbetat med. Ofta exporteras produkterna till andra länder vilket kan innebära att man får resa och se produkterna på plats i andra delar av världen.”

Är du redo?

Upptäck nya färdigheter, följ din passion, och försvinn bort i kunskapens värld. Rusta dig inför livets möjligheter med framtidens verktyg!

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Carina Andersson Franzén

Utbildningsledare för:
CAD-konstruktör inom mekanik
Elkonstruktör
Placeringsort: Linköping

[email protected]
013-344 12 68