Data/IT

Data ManagerStockholm

Yrket för dig som har ett intresse för IT och har en fallenhet för struktur och analys.

Är du en strategisk talang med intresse för data? Då har vi ett yrkeshögskoleprogram som passar dig och som ligger helt rätt i tiden. I din framtida yrkesroll som Data Manager blir du spindeln i nätet med arbetet att samla in, bearbeta och styra digital information. I en tid när data är det nya guldet har du en kompetens företag i alla branscher behöver.

Ansökan stängd, se information nedan om kommande utbildningsstarter.

Praktik 20 veckor

Data Manager – sammanfattning

Poäng

400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)

Studiefart

Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du är vanligtvis i skolan 2-3 dagar i veckan, resterande tid är självstudier.

Antal platser

35

Utbildningsort

Stockholm

Kommande utbildningsstart

  • September 2024 – juni 2026
  • September 2025 – juni 2027

Sista ansökningsdag

17 april 2024

Pågående utbildning

September 2023 – juni 2025

Utbildningen finns även som

Platsbunden i Helsingborg

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidData/ITStockholm
Kontaktperson: Linda Hilding

Vad arbetar du med?

Under utbildningen lär du dig att ansvara för hur data samlas in och används. Du lär dig att identifiera vilken data företaget behöver för att förbättra sina besluts- och produktionsprocesser. Du lär dig också att skapa struktur och regler för hur data hanteras i alla delar av företaget och att delegera ansvar för företagets data används på bästa sätt.

I din nya yrkesroll är det du som skapar ramarna för den datadrivna utvecklingen på företaget. Du arbetar med att samla in och strukturera mycket stora datamängder i ett system där de kan användas för ändamål som analys, affärsutveckling och automatiserade processer.

Du har även strategiskt ansvar för att hela företaget hanterar data på ett korrekt, lagligt och säkert sätt. Det innebär att det är du som utformar regler, tilldelar befogenheter och utbildar dina kollegor så att alla kan bidra till kvaliteten för företagets digitala informationstillgångar.

Data Manager är en spännande och varierad yrkesroll i gränslandet mellan IT, management och affärsutveckling.  Den digitala revolutionen innebär att alla företag måste hantera väldigt stora datamängder i sina besluts- och produktionsprocesser, vilket skapar ett enormt behov av yrkesrollen.  

Arbetsgivare som efterfrågar Data Managers finns bland industri- och tjänsteföretag av alla de slag, liksom hos myndigheter och regionala och kommunala förvaltningar. Det är också en mycket efterfrågad kompetens i konsultledet. Som färdigutbildad Data Manager kan du också arbeta som till exempel Informationsarkitekt, Data Steward eller Master Data Specialist.

TUC är den första yrkeshögskola som kan erbjuda ett utbildningsprogram för yrkesrollen Data Manager. Det är en unik möjlighet och ger dig mycket goda utsikter på arbetsmarknaden.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN

Dator

För att kunna utföra dina studier rekommenderar vi starkt att du har tillgång till bärbar dator (PC/Mac). Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.

Ett program åt gången

Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

TUC Sweden
”Jag har under det gångna året varit ute och botaniserat en hel del bland utbudet av utbildningar inom data/IT, både på högskole- och yrkeshögskolenivå, och inte hunnit något som passar någon som vill jobba med data management. Det känns därför som om TUC har träffat mitt i prick med att ta fram en ny slags utbildning som kompletterar de som redan finns inom det växande fältet för datadriven produktion, som till exempel utbildningar inom Data Science, Machine Learning och Business Intelligence.”

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning?
Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Linda Hilding

Utbildningsledare för:
Data Manager
Redovisningsekonom
Placeringsort: Stockholm

[email protected]
08-515 118 58

Ett yrke med stor variation

IT-yrket för dig som är lösningsfokuserad och analytisk.

Maaret ser till att all data ett företag har, kan hjälpa verksamheten att uppnå effektivitet i sin verksamhet och se nya affärsmöjligheter som ett resultat av datadrivna arbetssätt.