Ekonomi, administration, försäljning  &  Teknik, tillverkning, drift, underhåll

LogistikerStockholm

Utbilda dig till logistiker i Stockholm.

Logistik får en allt större betydelse i företag och organisationer och efter YH-programmet logistiker kan du styra flöden av material, information och betalningar. Under utbildningen får du lära dig att skapa effektiva flöden för att kunna arbeta med ständiga förbättringar och maximera värde samtidigt som du minimerar slöseri. Målet för yrkesrollen är att leverera en vara eller tjänst på rätt plats och i rätt tid, på ett så konkurrenskraftigt sätt som möjligt. Logistikern är spindeln i nätet som arbetar med både operativa och strategiska logistikfrågor.

Ung kvinna och ung man tittar på ett gemensamt dokument. Båda är glada och ler.
Ansökan är öppen!
Praktik 23 veckor

Logistiker – sammanfattning

Poäng

415 YH-p (83 veckor, ca 2 år)

Studiefart

Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du är vanligtvis i skolan 2-3 dagar i veckan, resterande tid är självstudier.

Antal platser

35

Utbildningsort

Platsbunden i Stockholm

Kommande utbildningsstart

Augusti 2025 – maj 2027

Sista ansökningsdag

16 april 2025

Pågående utbildningar

  • Augusti 2023 – juni 2025
  • Augusti 2024 – maj 2026

Utbildningen finns även som

Platsbunden i Linköping

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidEkonomi, administration, försäljningTeknik, tillverkning, drift, underhållStockholm
Kontaktperson: Christina Myhre Tonelli

Varför välja YH-programmet Logistiker?

I yrkesrollen logistiker är processer och flöden nyckelbegrepp. Yrkeshögskoleutbildningen ger dig en bredd där den interna logistiken står i fokus, tillsammans med ämnen som yttre logistik, processinriktad verksamhetsutveckling, Lean, inköp, ledarskap, projektledning och kvalitet. Med din breda kunskap i Lean vet du hur produktionsteknik och produktionslogistik påverkar företagets ekonomiska resultat.

Du lär dig att analysera, planera, styra och utveckla företagets produktionslogistik så att material, maskiner och människor används så effektivt som möjligt. Med fokus på internationell, spedition och outsourcing styr du den globala logistikverksamheten. Du blir väl insatt i begreppet produktkvalitet och kan använda de verktyg som finns för att mäta och förbättra kvalitet. Du lär dig lösa problem, att presentera dem, samt att leda och genomföra projekt och processer. IT-system är en viktig del och du kan tillämpa och ansvara för att IT-system implementeras som stöd för logistik- och produktionsstyrning. Du arbetar med systematiskt miljö- och kvalitetsarbete.

YH-programmets områden spänner över både logistik, teknik, kvalitet och inköp vilket ger dig en bred bas och ett flertal inriktningar att jobba inom.

Karriärmöjligheter efter utbildningen Logistiker

Listan med exempel på jobb som du är kvalificerad för efter YH-programmet är lång. Du kan bland annat arbeta som logistiker, produktionslogistiker, produktionsplanerare, produktionsutvecklare, produktionsledare eller Lean-koordinator. Efter examen kan du arbeta i tillverkningsindustrin, tjänste- och transportföretag, IT-branschen, byggbranschen eller i den offentliga sektorn. Förutsättningarna på arbetsmarknaden är goda då företagens behov av kompetens är stort och framtiden för dig som logistiker är därför mycket lovande.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN

Dator

För att kunna utföra dina studier rekommenderar vi starkt att du har tillgång till bärbar dator (PC/Mac). Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.

Ett program åt gången

Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Vanliga frågor och svar om YH-utbildningar

Det finns många fördelar med att vidareutbilda sig inom yrkeshögskolan. Här nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna.

Vilka arbetsmöjligheter kan jag förvänta mig efter examen?

MYH beviljar endast utbildningar som matchar arbetslivets behov. Representanter från arbetslivet deltar i utformningen av programmen för att säkerställa att kunskaperna är relevanta, nu och i framtiden. Det nära samarbetet med arbetslivet och att du praktiskt får utöva ditt framtida yrke under utbildningens gång ökar dina chanser till anställning eller ökat ansvar i redan befintlig yrkesroll.

Hur samarbetar TUC med arbetslivet?

Varje program inom yrkeshögskolan har sin egen ledningsgrupp som bland annat består av företag och organisationer, och som har till uppgift att anpassa utbildningen efter de krav och behov som finns på arbetsmarknaden. Det gör att du som studerande får exakt den kompetens som efterfrågas. I programmen ingår även gästföreläsningar och studiebesök, ett mycket värdefullt inslag i utbildningen.

Hur påverkar LIA min chans till anställning?

Lärande i arbete (LIA) innebär praktik och är en framgångsfaktor med YH-utbildningar och en av grundidéerna med program inom yrkeshögskolan. Förutom att du får praktiskt erfarenhet, är LIAn en utmärkt chans att nätverka och skaffa nya kontakter inom det specialistområde du vidareutbildas i. Du får betydande förståelse för yrkesrollen och många av våra studerande får jobb på sin praktikplats efter de har tagit examen.

TUC Sweden
“Det finns ett väsentligt behov av en logistikerutbildning i Stockholm. Vi har hos oss ett behov de kommande åren av att rekrytera ca 150 logistiker. Nya kunskaper behövs inom automation och om den påverkan som e-handeln har på logistik. Branschen står inför enorma förändringar.”

Är du redo?

Upptäck nya färdigheter, följ din passion, och försvinn bort i kunskapens värld. Rusta dig inför livets möjligheter med framtidens verktyg!

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Christina Myhre Tonelli

Utbildningsledare:
Logistiker
Tullspecialist
Placeringsort: Stockholm

[email protected]
08-515 118 53

Mikaela Melin står i vänstra delen av bilden och har händerna på sina höfter. Hon tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns en lagerlokal med lastpallar fyllda med flyttkartonger.

Mikaela läste till logistiker.

Småbarnslivet och studierna blev en lyckad kombo.

Mikaela läste till logistiker efter sin föräldraledighet. Studierna passade familjelivet bra.