Data/IT

NätverksteknikerDistans (Linköping)

I rollen som nätverkstekniker ansvarar du för att planera och konfigurera infrastruktur, övervaka prestanda, lösa problem och säkerställa att nätverket uppfyller företagets behov.

Är du en problemlösare med teknikintresse? Då är nätverkstekniker yrket för dig! Du ansvarar för att installera och konfigurera nätverksenheter som routrar och brandväggar, samt för att implementera säkerhetsåtgärder för att skydda nätverket mot obehörig åtkomst och skadliga hot. I ditt yrke fokuserar du på att skapa och upprätthålla en pålitlig och säker kommunikationsinfrastruktur för företagets data och resurser.

Ansökan stängd, se information nedan om kommande utbildningsstarter.

Nyhet!6 träffarPraktik 21 veckor

Nätverkstekniker – sammanfattning

Poäng

375 YH-p (75  veckor, ca 1,5 år)

Studiefart

Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier.

Antal platser

25

Utbildningsort

Distansstudier med träffar i Linköping.

Kommande utbildningsstarter

  • Augusti 2024 – mars 2026
  • Augusti 2025 – mars 2027
  • Augusti 2026 – mars 2028

Sista ansökningsdag

17 april 2024

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidData/ITDistansLinköping
Kontaktperson: Fredrik Wahlbom

Vad arbetar du med?

Som nätverkstekniker har du en viktig och oumbärlig roll. Det är du som säkerställer att nätverk konfigureras på ett korrekt och säkert sätt och du ansvarar även för felsökning och drift. Inför implementation av ett nytt nätverk är din uppgift att utvärdera och analysera organisationens krav för att skapa en effektiv nätverksstruktur. I nästa steg installerar du nätverksutrustningen inklusive routrar, switchar, brandväggar och annan hårdvara, samt konfigurerar t ex IP-adresser och andra nätverksinställningar.

I arbetsuppgifterna ingår också att övervaka prestandan och identifiera eventuella säkerhetsproblem för att skydda mot obehörig åtkomst och dataintrång. Du utför regelbundet uppdateringar och planerar för underhållsarbete utifrån kapacitetsbehovet i organisationen. I ditt jobb samarbetar du med andra tekniska team, och har även mycket kontakt med människor som inte är tekniskt kunniga, därav är det av stor vikt att kunna kommunicera tekniska begrepp på ett pedagogiskt sätt. Rollen passar dig som gillar teknik, har ett sinne för problemlösning och tycker om kontakten med människor.

Nätverkstekniker är efterfrågade inom olika branscher, t ex inom hälso- och sjukvårdsorganisationer, utbildningsföretag, bank- och finanssektorn, statliga organisationer och transportsektorn. Dessa är bara några exempel, och nätverkstekniker kan finnas i en mängd olika arbetsmiljöer. Beroende på företagets storlek och bransch kan arbetsuppgifterna variera, och i många fall är du anställd av ett IT-företag där du arbetar som konsult för de företag som har behov av nätverkstekniker.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bland annat distanslektioner, tentor och uppgifter. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 6 fysiska träffar (sk närträffar) i Linköping och är 1-2 dagar per tillfälle. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA här.

Dator

För att kunna utföra dina studier förväntas du ha tillgång till bärbar dator (PC) med webbkamera. Vi rekommenderar PC med Intel processor motsvarande Core i7 eller Core i9. Desto fler kärnor och/eller trådar dess bättre. Motsvarande från AMD går också bra. Det viktiga är att datorn tillåter virtualisering. Helst 32 GB i RAM-minne och en SSD-hårddisk. Windows 10/11 Pro, Enterprise eller Education som operativsystem. Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.

Ett program åt gången

Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

TUC Sweden
”Vi är glada över beviljandet av TUC:s YH-utbildning till Nätverkstekniker som kommer att möjliggöra en förstärkning av vårt tekniska landskap. Som företag inser vi att nätverkstekniker är ryggraden i vår digitala framtid, och detta stöd kommer att användas för att bygga och förbättra infrastrukturen som möjliggör smidig kommunikation och innovativa lösningar. Tillsammans med våra dedikerade nätverkstekniker kommer vi att forma en robust och pålitlig digital plattform för att möta framtidens utmaningar och möjligheter.”

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Fredrik Wahlbom

Samordnande utbildningsledare
Placeringsort: Linköping

[email protected]
013-344 12 52