Data/IT  &  Kultur, media, design

UX-designerDistans (Linköping)

Som UX-designer arbetar du med att optimera användarflöden och informationsstrukturen för webbaserade system och tjänster.

UX står för user experience och betyder användarupplevelse. I rollen arbetar du alltså med att göra kundens eller besökarens upplevelse av webbsidor, tjänster och system så användarvänlig och estetiskt tilltalande som möjligt.

Ansökan stängd, se information nedan om kommande utbildningsstarter.

Nyhet!8 träffarPraktik 20 veckor

UX-designer – sammanfattning

Poäng

400 YH-p (80  veckor, ca 2 år)

Studiefart

Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier.

Antal platser

35

Utbildningsort

Distansstudier med träffar i Linköping.

Kommande utbildningsstarter

  • Augusti 2024 – mars 2026 – ansökan är stängd
  • Augusti 2025 – mars 2027
  • Augusti 2026 – mars 2028

Sista ansökningsdag

17 april 2024

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidData/ITKultur, media, designDistansLinköping
Kontaktperson: Kicki Sundberg

Vad arbetar du med?

En UX-designer är ansvarig för att skapa en positiv och logisk upplevelse för användare när de interagerar med en produkt, tjänst eller system. Som UX-designer genomför du undersökningar för att förstå målgrupper, beteenden och behov, samt insamling av feedback från användartester. Med hjälp av olika system arbetar du för att optimera upplevelsen av den specifika tjänsten eller produkten baserad på insikten från insamlade data. Du upprättar sedan användarflöden och personas för att visualisera processen och informationsstrukturen med mål att skapa en användarvänlig och en estetiskt tilltalande tjänst eller produkt.

I rollen ingår även testning och utvärdering av användargränssnittet innan det byggs. Du arbetar nära utvecklare, produktägare och marknadsförare för att säkerställa en enhetlig och användarvänlig kundresa. Som UX-designer är du involverad genom hela designprocessen och rollen passar dig som är kreativ, kommunikativ och har ett intresse för webb och IT.

Med tanke på den digitala utvecklingen i samhället, inte minst inom artificiell intelligens, så är behovet av den här kompetensen enormt. Som UX-designer är du ofta anställd på en webbyrå och utför ditt arbete för olika företag på konsultbasis eller som partner till det aktuella företaget. Vissa organisationer av större storlek anställer egna UX-designers. Möjligheterna efter avslutade studier är därmed många!

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bland annat distanslektioner, tentor och uppgifter. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 8 fysiska träffar (sk närträffar) i Linköping och är 1-2 dagar per tillfälle. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA här.

Dator

För att kunna utföra dina studier förväntas du ha tillgång till bärbar dator (PC/Mac) med webbkamera. Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.

Ett program åt gången

Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

TUC Sweden
”Det är generellt jättesvårt att rekrytera kompetenta medarbetare inom UX-design så utbildningen behövs verkligen. UX-design är en kärnverksamhet i den digitala utvecklingen som går oerhört snabbt, vilket medför att behovet av UX-designers kommer att öka i takt med den utvecklingen.”

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Kicki Sundberg

Utbildningsledare för:
Systemutvecklare .NET
UX-designer
Placeringsort: Linköping

[email protected]
013-344 12 57