Teknik, tillverkning, drift, underhåll
El- & drifttekniker inom kraft- & värmeproduktionDistans (Jönköping, Studieort: Linköping)
Utbilda dig på distans till el- & drifttekniker inom kraft- & värmeproduktion.
YH-utbildningen som leder till yrkesrollen el- och driftteknikern inom kraft- och värmeproduktion är mycket efterfrågad. Med ansvar för drift och säkerhet bli du en viktig del i arbetet för en mer hållbar kraft- och värmeproduktion i den gröna omställningen.

El- & drifttekniker inom kraft- & värmeproduktion – sammanfattning
Poäng
415 YH-p (83 veckor, ca 2 år)
Studiefart
Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier.
Antal platser
Totalt 20 platser, antalet platser per studieort är begränsat.
Kommande utbildningsstarter
- Augusti 2025 – maj 2027
- Augusti 2026 – maj 2028
Sista ansökningsdag
16 april 2025
Pågående utbildning
Augusti 2024 – maj 2026
Behörighet
För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.
Varför välja YH-programmet El- & drifttekniker inom kraft- & värmeproduktion?
Som el- och drifttekniker kan du arbeta på anläggningar inom värme- och kraftproduktion, som erbjuder en spännande vardag där ingen dag är den andra lik. Med kunskapen du får om ledarskap och gruppdynamik, styr- och reglerteknik samt kemi och miljö i denna YH-utbildning säkrar du en bra och miljövänligare produktion. Arbetsuppgifterna kan bestå av rondering, driftomläggningar och förebyggande underhåll samt driftövervakning från kontrollrum.
Dina uppgifter handlar om att planera felsökningar, analysera och åtgärda vanliga fel och processtörningar. Du utför även beräkningar av effekt, energi och verkningsgrad för komponenter på anläggningen.
Efter detta yrkeshögskoleprogram kan du ansvara för att planera, genomföra och följa upp energi- och resursbesparande åtgärder. Ge förslag på hur man kan optimera drift och produktion med hänsyn till miljö-, energi-, ekonomi samt driftsäkerhetsaspekter.
Karriärmöjligheter efter utbildningen El- & drifttekniker inom kraft- & värmeproduktion
Energisektorn ser att rekryteringsbehovet är mycket stort under den kommande 3–5-årsperioden. Den tekniska utvecklingen har förändrat kompetenskraven där personer med rätt kompetens saknas och därtill ser man att den höga medelåldern gör att det behövs ersättningsrekrytera. Det innebär att den som läser denna YH-utbildning som leder till yrket el- och drifttekniker inom kraft- och värmeproduktion har mycket goda förutsättningar att få arbete.
LIA – Lärande i arbete
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.
I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN
Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bland annat distanslektioner, tentor och uppgifter. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 12 fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping och är 1-2 dagar per tillfälle. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.
Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA här
Dator
För att kunna utföra dina studier förväntas du ha tillgång till bärbar dator (PC/Mac) med webbkamera. Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.
Studieort
Från TUC Yrkeshögskola i Linköping medverkar du på programmets fysiska träffar (sk närträffar) genom direktsänd videolänk från huvudorten. Övrig undervisning sker som ett ordinarie program på distans. Mer information om studier via studieort (tidigare kallat satellitort) hittar du här
Ett program åt gången
Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.
Litteratur
Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.
Vanliga frågor och svar om YH-utbildningar
Det finns många fördelar med att vidareutbilda sig inom yrkeshögskolan. Här nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna.
MYH beviljar endast utbildningar som matchar arbetslivets behov. Representanter från arbetslivet deltar i utformningen av programmen för att säkerställa att kunskaperna är relevanta, nu och i framtiden. Det nära samarbetet med arbetslivet och att du praktiskt får utöva ditt framtida yrke under utbildningens gång ökar dina chanser till anställning.
Varje program har sin egen ledningsgrupp som bland annat består av företag och organisationer, och som har till uppgift att anpassa utbildningen efter de krav och behov som finns på arbetsmarknaden. Det gör att du som studerande får exakt den kompetens som efterfrågas. I programmen ingår även gästföreläsningar och studiebesök, ett mycket värdefullt inslag i utbildningen.
Lärande i arbete (LIA) innebär praktik och är en framgångsfaktor med YH-utbildningar och en av grundidéerna med program inom yrkeshögskolan. Förutom att du får praktiskt erfarenhet, är LIAn en utmärkt chans att nätverka och skaffa nya kontakter inom branschen du utbildas i. Du får betydande förståelse för yrkesrollen och många av våra studerande får jobb på sin praktikplats efter de har tagit examen.
Är du redo?
Upptäck nya färdigheter, följ din passion, och försvinn bort i kunskapens värld. Rusta dig inför livets möjligheter med framtidens verktyg!

Har du några funderingar?
Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.
Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning?
Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.
Peter Lilja
Utbildningsledare:
CAD-konstruktör inom mekanik
El- & drifttekniker inom kraft- & värmeproduktion
Mätningstekniker
Placeringsort: Jönköping