Data/IT  &  Teknik, tillverkning, drift, underhåll

IOT-projektör trådlösa nätDistans (Helsingborg)

Yrket för dig som vill vara med och utveckla morgondagens smarta innovationer.

Vår utbildning ger dig med teknikintresse, den kunskap som behövs för att att utveckla och designa tekniska lösningar. Detta kan innebära att arbeta med sensorer, trådlösa nätverk, molnbaserade tjänster och programvaror för att samla in, bearbeta och överföra data från olika enheter. Utbildningen sker på distans med närträffar i Helsingborg.

Öppen för sen ansökan!
9 träffarPraktik 22 veckor

IOT-projektör trådlösa nät – sammanfattning

Poäng

400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)

Studiefart

Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier.

Antal platser

20

Utbildningsort

Distans med fysiska träffar i Helsingborg

Kommande utbildningsstart

  • September 2024 – juni 2026
  • September 2025 – juni 2027

Sista ansökningsdag

17 april 2024 men vi tar emot ansökningar i mån av plats. Din ansökan behandlas i turordning och först när den är komplett.

Pågående utbildning

September 2023 – juni 2025

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidData/ITTeknik, tillverkning, drift, underhållDistansHelsingborg
Kontaktperson: Cecilia Engfelt

Vad arbetar du med?

IoT betyder Internet of Things och är ett samlingsnamn för de enheter som innehåller både inbyggd elektronik och internetkoppling, och som kan utbyta data med varandra eller kan styras med hjälp av ett nätverk. Sensorerna som används inom IoT kan mäta exempelvis vattennivåer, temperaturer och luftkvalitet samt i asfalt för att bedöma risk för halka. Sensorerna kan också fästas på objekt som till exempel livbojar för att signalera till räddningstjänst om objektet förflyttas. Det finns oändliga möjligheter för hur tekniken kan användas. Eftersom det är en relativt billig och väldigt smart funktion, kommer den att utvecklas och kunna appliceras i en rad olika branscher för oerhört många olika ändamål.

Utbildningen ger dig kunskap för att utveckla kommunikationsnät och tjänster, funktionsplattformar med backend-funktioner, IoT-applikationer och IoT-tjänster, allt för att få fram användbar information.

Efter examen har du specialiserade kunskaper om tekniska lösningar och utmaningar som är knutna till radiobaserade lösningar. I din roll som projektör arbetar du med utveckling, planering och projektering. För att kunna upprätta kommunikation, verktyg och/eller andra system som ska implementeras i en verksamhet, har du även kunskap och förståelse för nätverksmodellen OSI, standarder och ramverk och IoT-plattformar.

Som IoT-projektör kan du arbeta på t ex energi- eller fastighetsföretag, IT-företag, IT-avdelning på en kommun eller som konsult, med radiobaserade och automatiserade lösningar anpassade för produkter, appar och tjänster. Du kan också jobba med att integrera enheter med andra system och tjänster för att skapa smarta och automatiserade lösningar.

Samhällets beroende av tjänster baserade på lösningar, utrustningar och system för IoT ökar i en allt snabbare takt. Det råder stor efterfrågan på både traditionell och ny kompetens och här är du som utbildad IoT-projektör trådlösa nät starkt eftertraktad på arbetsmarknaden. Förutom att arbeta som IoT-projektör trådlösa nät har du också kompetens för att jobba som IoT-ingenjör och projektör trådlösa nät. Möjligheten att få ett arbete är mycket god!

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bland annat distanslektioner, tentor och uppgifter. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 9 fysiska träffar (sk närträffar) i Helsingborg. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA här.

Dator

För att kunna utföra dina studier förväntas du ha tillgång till bärbar dator med webbkamera. Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system. För att datorn ska klara programvaran som ingår i undervisningen behövs en dator med:

  • Processor: minst Intel Core i5 eller motsvarande, om möjligt gärna i7 eller bättre och SSD-disk
  • Skärm: 13-17”
  • Hårddisk: minst 500 GB eller SSD 128-256
  • Minne: minst 8 GB RAM, helst 16 GB
  • Operativsystem: Windows 10 eller likvärdigt
  • Internetuppkoppling: bör ej understiga 10mbit (delad surf från mobilen är inte att föredra)

Ett program åt gången

Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

TUC Sweden
”Helsingborg är en av Europas mest innovativa städer, utmärkande inom digitalisering och satsningar inom IT-infrastruktur. Öresundskrafts dotterbolag Pingday är en av Sveriges ledande stadshubbar inom IoT och driver som del av sin verksamhet StadshubbsAlliansen, där ett antal regionala Stadshubbar i Sverige samverkar både affärsmässigt och tekniskt för att erbjuda robust och konkurrenskraftig trådlös infrastruktur för Internet of Things. TUC:s utbildning IoT-projektör trådlösa nät ligger helt i linje med stadens ambitioner för fortsatt utbyggnad av vår stadshubb och är ett mycket välkommet tillskott av fler YH-utbildningar till Helsingborgsregionen.”

Är du redo?

Upptäck nya färdigheter, följ din passion, och försvinn bort i kunskapens värld. Rusta dig inför livets möjligheter med framtidens verktyg!

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Cecilia Engfelt

Utbildningsledare för:
IoT-projektör trådlösa nät
Optikerassistent
Placeringsort: Helsingborg

[email protected]
0140-44 45 25