Teknik, tillverkning, drift, underhåll

MedicinteknikerDistans (Linköping)

För dig som vill jobba med teknik inom sjukvården.

I din vardag som medicintekniker säkerställer du en effektiv och säker vård. Ditt uppdrag är att integrera avancerad medicinsk utrustning och teknologi för att stödja en högkvalitativ vårdmiljö. Medicinsk teknik är ett område som fokuserar på förvaltning, utveckling och tillämpning av teknik inom hälso- och sjukvårdsområden. Området innefattar en bred skala av teknologier och produkter som spelar en avgörande roll inom hälso- och sjukvården genom att möjliggöra diagnos, behandling och övervakning av patienter. Dessutom kan medicinsk teknik öka tillgängligheten till vård och förbättra livskvaliteten för patienter.

Ansökan stängd, se information nedan om kommande utbildningsstarter.

9 träffarPraktik 22 veckor

Medicintekniker – sammanfattning

Poäng

420 YH-p (84  veckor, ca 2 år)

Studiefart

Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier.

Antal platser

30

Utbildningsort

Distansstudier med fysiska träffar i Linköping.

Kommande utbildningsstarter

  • Augusti 2025 – juni 2027 – ansökan öppnar i december/januari
  • Augusti 2026 – juni 2028

Pågående utbildning

Augusti 2024 – juni 2026

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidTeknik, tillverkning, drift, underhållDistansLinköping
Kontaktperson: Madelene Leveau

Vad arbetar du med?

Som medicintekniker kommer du huvudsakligen att arbeta inom drift och förvaltning av medicintekniska utrustningar. Du ansvarar i stort sett för livscykelhantering av medicintekniska utrustningar, allt från kontroller och installation till underhåll och reparation av exempelvis röntgen , operationsutrustningar, EKG, andningshjälpmedel och blodtrycksmätare. Du ska självständigt kunna planera för och genomföra underhåll, diagnostisering, felsökning, kalibrering och reparationer av medicinteknisk utrustning. I rollen ingår dessutom att vara involverad i att utbilda vårdpersonal i användningen av medicinteknisk utrustning, vilket är en nödvändig del i arbetet för att säkerställa att de senaste medicintekniska innovationerna integreras sömlöst i vården. Dessutom ska du kunna identifiera risker och komma med åtgärdsförslag samt vara rådgivande inför nya upphandlingar och inköp.

I ditt yrke är du en viktig länk i vårdkedjan för en teknisk kontinuitet och patientsäkerhet. Rollen är för dig som vill ha en teknisk utmaning samtidigt som du gör en stor skillnad för patienternas välbefinnande och säkerhet. Du bidrar till att förbättra diagnostiska möjligheter, öka precisionen för behandlingar och minska risken för komplikationer.

Efter examen kan du jobba som medicintekniker inom privata sektorn eller på regionernas medicintekniska avdelningar eller som servicetekniker hos leverantörer för medicintekniska utrustningar. Efter avslutad utbildning ska du även ha en god förståelse för den IT-infrastruktur som utrustningen är beroende av samt kunna driva kontinuerligt förbättringsarbete för att avhjälpa fel och förhindra olyckor. Behovet av yrkesrollen drivs av den snabba teknikutveckling som sker i samhället. AI, digitalisering och automatisering påverkar morgondagens kompetensbehov.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bland annat distanslektioner, tentor och uppgifter. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 9 fysiska träffar (sk närträffar) i Linköping.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA här.

Dator

För att kunna utföra dina studier förväntas du ha tillgång till bärbar dator (PC/Mac) med webbkamera. Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.

Ett program åt gången

Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Madelene Leveau

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Madelene Leveau

Utbildningsledare:
Medicintekniker
Placeringsort: Linköping

[email protected]
013-344 12 66