Ekonomi, administration, försäljning
OptikerassistentDistans (Helsingborg)
Brinner du för att arbeta med människor och vill vara delaktig i ett team?
Som optikerassistent har du ett omväxlande arbete där alltifrån rådgivning, försäljning och marknadsföring till journaldokumentation och patientsäkerhet ingår. Du får möjlighet att jobba nära kunder och kollegor i en spännande bransch. Utbildningen sker på distans, vilket är perfekt för dig som vill styra över din tid. Distansstudierna kombineras med givande fysiska dagar (sk närträffar) i Helsingborg.
Optikerassistent – sammanfattning
Poäng
200 YH-p (40 veckor, ca 1 år)
Studiefart
Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier.
Antal platser
35
Utbildningsort
Distans med fysiska träffar i Helsingborg.
Kommande utbildningsstart
- Januari 2025 – december 2025
- Januari 2026 – december 2026
Sista ansökningsdag
14 oktober 2024
Pågående utbildning
Januari 2024 – december 2024
Utbildningen finns även som
Behörighet
För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.
Vad arbetar du med?
Som optikerassistent bemöter du kunder på ett serviceinriktat sätt och kommunicerar din kunskap om optiska hjälpmedel utifrån kundens behov. I rollen ingår även att på ett förtroendegivande sätt vägleda kunden från val av bågar till slutprodukt utifrån kundens stil, behov och förutsättningar.
Andra vanliga arbetsuppgifter är att utföra förundersökningar såsom tryckmätning och ögonbottenfotografering, fylla på i butiken, justera bågar, svara i telefon och boka besökstider. Kommunikation, marknadsföring och försäljning är en del av din vardag. Du samarbetar med optikern vid synundersökningar och har ansvar för att beställa och kontrollera produkter. Dina arbetsuppgifter utförs i enlighet med branschaktuella lagar och regler samt hygienkrav. Du hanterar optiktekniska verktyg, instrument och andra branschspecifika produkter.
I din yrkesroll ingår även kunskap om ögats grundläggande anatomi och funktion, ögonsjukdomar och synfel. Du får på egen hand även utföra syntest för körkort, Grupp 1. Som optikerassistent ansvarar du för patientsäkerhet, journalförvaring och annan dokumentation och får även arbeta med enklare ekonomiuppgifter.
Befolkningsökningen i Sverige samt en större andel äldre ökar behovet av optiska produkter och hjälpmedel. En allt mer ökad närsynthet bland unga, till stor del orsakad av ökad skärmtid skapar också en högre efterfrågan på optiska produkter. Även stora pensionsavgångar och kompetensbrist inom branschen gör att prognoserna till jobb är mycket goda i hela landet. Du kommer även kunna arbeta som exempelvis optiksäljare och sälj- och kundrådgivare inom optikbranschen.
LIA – Lärande i arbete
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.
I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN
Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bland annat distanslektioner, tentor och uppgifter. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 8 fysiska träffar (sk närträffar) i Helsingborg och är 1-3 dagar per tillfälle. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.
Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA här.
Dator
För att kunna utföra dina studier förväntas du ha tillgång till bärbar dator (PC/Mac) med webbkamera. Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.
Ett program åt gången
Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.
Litteratur
Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.
Om du vill veta mer
Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.
Är du redo?
Upptäck nya färdigheter, följ din passion, och försvinn bort i kunskapens värld. Rusta dig inför livets möjligheter med framtidens verktyg!
Har du några funderingar?
Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.
Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.
Cecilia Engfelt
Utbildningsledare:
IoT-projektör trådlösa nät
Optikerassistent
Placeringsort: Helsingborg