Hem / YH-utbildningar hotell, restaurang, storkök

YH-utbildning inom hotell, restaurang och storkök.

En bransch som ständigt har behov av personal är hotell, turism, restaurang och storkök. Det talas ofta om behovet som sträcker sig från servispersonal till kockar och arbetsledande roller. Hos oss kan du läsa de mycket populära vidareutbildningarna Arbetsledare inom måltidsservice och Hotel & Restaurang Manager.

Fördelarna med att välja en utbildning inom hotell, restaurang och storkök.

I tidigare dialoger med näringslivet har vi landat i att det finns ett stort behov för de arbetsledande rollerna. Det har resulterat i yrkeshögskoleprogrammen Arbetsledare inom måltidsservice, som är en vidareutbildning inom storkök och Hotel & Restaurant Manager, som är en arbetsledande roll inom besöksnäringen. Rollerna är helt skilda men har gemensamt att de båda riktar sig till personal som redan arbetar i branschen och vill utvecklas inom den. Gemensamt är även att personliga egenskaper som kommunikationsförmåga, flexibilitet och problemlösningsförmåga många gånger bidrar till framgång efter utbildning.

Utbildningar inom hotell, restaurang och storkök som leder till jobb.

Som utbildningsanordnare inom yrkeshögskolan är denna bransch både väldigt spännande, då mycket förändras på kort tid, och samtidigt utmanande då det kan vara svårt i en snabbföränderlig bransch att veta hur ett yrke kan komma att utvecklas i framtiden. Därför är vi extra glada för våra samarbeten med företag i branschen, vilket gör att utbildningarna ger exakt den kompetens som arbetslivet efterfrågar. Detta betyder att du har mycket goda chanser till arbete med större ansvar efter att du har tagit examen.

Vad som förväntas av dig som studerande.

För att bli behörig till yrkeshögskolan måste du ha vissa förkunskaper. Grundläggande behörighet krävs för alla yrkeshögskoleutbildningar och till många av våra program behövs även särskilda förkunskaper. De särskilda förkunskaperna varierar beroende på utbildning. Några av programmen kräver även yrkeserfarenhet inom området. Mer information om vad som gäller just den utbildning du är intresserad finns under fliken Behörighet på respektive utbildningsida

Bli rustad för ledarskap.

Jonna Rantanen blev rekommenderad av sin chef att läsa till arbetsledare inom måltidsservice.

De vill utvecklas inom sitt område.

Att vidareutbilda sig inom hotell och restaurang är det första steget för Frida och Martin för att nå sitt drömyrke.

TUC Sweden
”Jag känner att jag fick en bra bredd i utbildningen där man lyfte relevanta och aktuella ämnen, och fräschade även upp en del kunskap. Det var jättebra att få verktyg och kunskap att ta med mig direkt in i min verklighet med den nya tjänsten.”
TUC Sweden
”LIA är bra då man får en bild av hur sitt framtida jobb kan se ut. Man utvecklas och får prova på saker som man kanske aldrig gjort för i sitt tidigare yrke. Jag som kock har ju aldrig jobbat i en reception, eller varit med och städat ett hotellrum. Man får en överblick på helheten.”
TUC Sweden
”Genom utbildningen får du ett helhetsgrepp om hela rollen. Det du brinner för i kombination med den här utbildningen kan ge väldigt många chanser och öppna nya dörrar. Du kommer lära dig att leda en grupp, få ett helhetsgrepp över ekonomin, kunna kombinera mat och dryck och du får även kunskap om försäljning, lagstiftning och mycket mera.”
TUC Sweden
Sara Söderlind ”Våra studerande är mycket attraktiva på arbetsmarknaden. De flesta får jobb redan under utbildningen.”

Gör skillnad för dem i nöd.

Fredrik pluggade till arbetsledare inom måltidsservice och efter examen arbetar han nu dagligen med att förbättra världen.

Vanliga frågor och svar om våra YH-utbildningar inom hotell, restaurang och storkök.

Det finns många fördelar med att vidareutbilda sig inom hotell, restaurang och storkök. Här nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna.

Vilka arbetsmöjligheter kan jag förvänta mig efter examen?

MYH beviljar endast utbildningar som matchar arbetslivets behov. Representanter från arbetslivet deltar i utformningen av programmen för att säkerställa att kunskaperna är relevanta, nu och i framtiden. Det nära samarbetet med arbetslivet och att du praktiskt får utöva ditt framtida yrke under utbildningens gång ökar dina chanser till anställning.

Hur samarbetar TUC med arbetslivet?

Varje program har sin egen ledningsgrupp som bland annat består av företag och organisationer, och som har till uppgift att anpassa utbildningen efter de krav och behov som finns på arbetsmarknaden. Det gör att du som studerande får exakt den kompetens som efterfrågas. I programmen ingår även gästföreläsningar och studiebesök, ett mycket värdefullt inslag i utbildningen.

Hur påverkar LIA min chans till anställning?

Lärande i arbete (LIA) innebär praktik och är en framgångsfaktor med YH-utbildningar och en av grundidéerna med program inom yrkeshögskolan. Förutom att du får praktiskt erfarenhet, är LIAn en utmärkt chans att nätverka och skaffa nya kontakter inom hotell-, restaurang- och storkökbranschen du utbildas i. Du får betydande förståelse för yrkesrollen och många av våra studerande får jobb på sin praktikplats efter de har tagit examen.