Teknik, tillverkning, drift, underhåll

El- & drifttekniker inom kraft- & värmeproduktionDistans (Jönköping, Studieort: Linköping)

Här är yrket för dig som vill lära dig om hur kraft- och värmeanläggningar fungerar, hur du arbetar för att minimera driftstopp eller störningar och hur du löser problem när de uppstår.

El- och driftteknikern inom kraft- och värmeproduktion är en mycket efterfrågad yrkesroll med ansvar för drift och säkerhet och del i arbetet för en mer hållbar kraft- och värmeproduktion. Bli en viktig del i den gröna omställningen.


Välkommen på Öppet hus! I mars 2024 öppnar vi våra lokaler i Jönköping, Tranås och Linköping för inspiration inför höstens utbildningsstarter. Läs mer här

Ansökan är öppen!
Nyhet!12 träffarPraktik 22 veckor

El- & drifttekniker inom kraft- & värmeproduktion – sammanfattning

Poäng

415 YH-p (83 veckor, ca 2 år)

Studiefart

Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier.

Antal platser

Totalt 20 platser, antalet platser per studieort är begränsat.

Utbildningsort

Distans med fysiska träffar i Jönköping, eller via videolänk i Linköping

Kommande utbildningsstarter

  • Augusti 2024 – maj 2026
  • Augusti 2025 – maj 2027
  • Augusti 2026 – maj 2028

Sista ansökningsdag

17 april 2024

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidTeknik, tillverkning, drift, underhållDistansJönköpingStudieort: Linköping
Kontaktperson: Nina Andersson

Vad arbetar du med?

Som el- och drifttekniker kan du arbeta på anläggningar inom värme- och kraftproduktion. Med din kunskap om ledarskap och gruppdynamik, styr- och reglerteknik samt kemi och miljö säkrar du en bra och miljövänligare produktion. Arbetsuppgifterna kan bestå av rondering, driftomläggningar och förebyggande underhåll samt driftövervakning från kontrollrum.

Dina uppgifter handlar om att planera felsökningar, analysera och åtgärda vanliga fel och processtörningar. Du utför även beräkningar av effekt, energi och verkningsgrad för komponenter på anläggningen.

I rollen som el- och drifttekniker ansvarar du för att planera, genomföra och följa upp energi- och resursbesparande åtgärder. Ge förslag på hur man kan optimera drift och produktion med hänsyn till miljö-, energi-, ekonomi samt driftsäkerhetsaspekter.

Energisektorn ser att rekryteringsbehovet är mycket stort under den kommande 3–5-årsperioden. Den tekniska utvecklingen har förändrat kompetenskraven där personer med rätt kompetens saknas och därtill ser man att den höga medelåldern gör att det behövs ersättningsrekrytera. Det innebär att den som utbildar sig till el- och drifttekniker inom kraft- och värmeproduktion har mycket goda förutsättningar att få arbete.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 12 fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping och är 1-2 dagar per tillfälle. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA här.

Dator

För att kunna utföra dina studier förväntas du ha tillgång till bärbar dator (PC/Mac) med webbkamera. Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.

Studieort

Från TUC Yrkeshögskola i Linköping medverkar du på programmets fysiska träffar (sk närträffar) genom direktsänd videolänk från huvudorten. Övrig undervisning sker som ett ordinarie program på distans. Mer information om studier via studieort (tidigare kallat satellitort) hittar du här.

Ett program åt gången

Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

TUC Sweden
”Som en av Tekniska verkens mest vitala yrkesgrupper, spelar våra drifttekniker en avgörande roll i att underhålla och driva våra produktionsanläggningar. Detta är inte bara grundläggande för vår förmåga att leverera värme, kyla och el till invånarna i Linköping, Mjölby och Katrineholm, utan också för vår framtida tillväxt och innovation. Med en ökande efterfrågan på denna kompetens ser vi fram emot att nästa generation av drifttekniker utbildas genom TUC Yrkeshögskola. Detta är en unik möjlighet för studerande att utvecklas till att bli avgörande aktörer i att forma framtidens energilandskap.”
TUC Sweden
”Vi ser ett stort behov av drifttekniker nu och i framtiden. Vi ser en stor nytta för framtiden av att den här utbildning hos TUC Yrkeshögskola har blivit beviljad.”

Är du redo?

Upptäck nya färdigheter, följ din passion, och försvinn bort i kunskapens värld. Rusta dig inför livets möjligheter med framtidens verktyg!

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning?
Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Nina Andersson

Etableringsansvarig
Tf affärsutvecklingsansvarig
Placeringsort: Tranås

[email protected]
0140-44 45 37