Ekonomi, administration, försäljning

Offentlig upphandlare/inköpareDistans (Jönköping)

Passar dig som vill ha ett mångsidigt och socialt yrke med mål att uppnå goda resultat.

Som offentlig upphandlare spelar du en avgörande roll i organisationens möte med marknaden och för de inköpsavtal som tecknas. Du är social samtidigt som du jobbar med detaljfrågor under eget ansvar. Du kan hålla många bollar i luften men också vara förberedd på att fördjupa dig inom komplexa frågor. Allt för att finna de bästa lösningarna för de beställande verksamheterna. I yrkesrollen ser du till att de lagar och direktiv som stat, kommun och regioner måste följa vid köp av varor och tjänster, följs. Du interagerar med människor, hjälper dem att uppnå sina mål och rätt kvalitet via avtalspartner från den privata marknaden.

Utbildningen sker på distans med givande och intressanta fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping.

Ansökan stängd, se information nedan om kommande utbildningsstarter.

9 träffarPraktik 22 veckor

Offentlig upphandlare/inköpare – sammanfattning

Poäng

425 YH-p (85 veckor, ca 2 år)

Antal platser

35

Utbildningsort

Distans med fysiska träffar i Jönköping

Kommande utbildningsstart

I januari 2024 får vi besked från Myndigheten för yrkeshögskolan om vi får starta utbildningen på nytt.

Pågående utbildning

  • Augusti 2022 – juni 2024
  • Augusti 2023 – juni 2025

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidEkonomi, administration, försäljningDistansJönköping
Kontaktperson: Ashtar Michael

Vad arbetar du med?

Som offentlig upphandlare/inköpare identifierar och upphandlar du nya leverantörer och den ”goda affären” är alltid utgångspunkten då rollen innebär ett samhällsansvar. Du har både de teoretiska och praktiska erfarenheterna för att upphandla inom de lagar och direktiv som styr offentlig upphandling med hänsyn till hållbarhet och lönsamhet. Du har kunskap i alla steg i inköp- och upphandlingsprocessen, allt ifrån anbud till förhandling och avtal.

Upphandlarrollen är mångsidig. Som upphandlare har du kunskap om de lagar som styr offentlig upphandling och du får insikt i affärsjuridik, avtalsrätt, köprätt och arbetsrätt. Kommunikation är viktigt i detta yrke, därför får du under utbildningen lära dig att kommunicera skriftligt och muntligt, och hur man förhandlar. I yrkesrollen kommer du även att hålla presentationer, informationsmöten, instruera eller coacha beställare.

LIA – Lärande i arbete

En stor del av programmet är förlagd till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Under dina två LIA-perioder är du bland annat delaktig i att göra avtalsuppföljning och kvalitetskontroll av en upphandling. Du lär dig även analysera upphandlings- och inköpsprocessen och hur den fungerar i verkligheten, dvs. målformulering, strategi, verksamhetsutveckling och utvärdering.

Efter examen

Efter examen har du kompetens att arbeta både som upphandlare och inköpare inom myndigheter, kommuner och företag. Det råder stor brist på rätt kompetens och tillsammans med stora pensionsavgångar i framtiden, har du därför stora möjligheter till arbete efter din examen. Du kommer att ha en expertroll inom ditt område.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det är upp till dig själv att hålla disciplinen i studierna. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller också 8-9 st fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentor, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

TUC Sweden
”Jag tycker utbildningen jag gick var bra, den har givit mig mer insyn i vad den offentliga affären innebär samt skapat vägar och möjligheter till ett arbete inom inköp och upphandling. Jag tycker också att YH-utbildning är spännande då det finns en efterfrågan på arbetsmarknaden som gör att du enklare kommer direkt ut i arbetslivet inom det du studerat då det är ett bristyrke. För den som vill varva det teoretiska med det praktiska studier är YH-utbildning verkligen att rekommendera. Du får chans redan under utbildningen att praktisera dina kunskaper genom LIA i verkligheten, vilket gör att du enklare kan knyta an till dina teoretiska kunskaper och det skapar ett helhetsperspektiv. För mig var det viktigt att kunna studera hemifrån då jag var föräldraledig under tiden jag studerade så passade TUC’s utbildning på distans mig alldeles perfekt.”
TUC Sweden
”På ett unikt sätt kombinerar den här utbildningen en teoretisk bas samtidigt som förankringen hos näringsliv samt upphandlande myndigheter är påtaglig. Arbetsmarknaden har ett stort behov av inköpare/upphandlare med rätt kompetens, vägen till en anställning ligger öppen för dig som satsar!”

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Ashtar Michael

Utbildningsledare för:
Offentlig upphandlare/inköpare
Redovisningsekonom
Placeringsort: Jönköping

[email protected]
036-333 64 05

LIA gav ovärderliga kontakter och kunskaper.

Natalies LIA-dagbok

Natalie berättar om de redskap och den kunskap hon har fått genom 22 veckors LIA, och som hon nu tar med sig in i yrkesrollen som Offentlig upphandlare/inköpare.

Vanliga frågor