Hälso- & sjukvård, socialt arbete

Stödpedagog inom funktionshinderområdetDistans (Stockholm, Studieort: Borgholm, Studieort: Norrtälje)

I den här rollen ger du personer med funktionsnedsättningar bästa möjliga förutsättningar att klara sin vardag.

Som stödpedagog inom funktionshinderområdet har du den kompetens som behövs för att med hjälp av pedagogiska metoder, handledning och individanpassat vardagsstöd stödja personer i alla åldrar med psykiska, fysiska och medicinska handikapp. Utbildningen är en distansutbildning – perfekt för dig som samtidigt vill jobba deltid. Detta kombineras med givande och intressanta dagar (sk närträffar) i Stockholm.


Välkommen till vårt digitala event där vi berättar vilka vi på TUC är, fördelarna med yrkeshögskolan och utbildningarna vi startar i januari. Vi går även igenom behörigheter och antagningsprocessen. Läs mer här ->

Ansökan är öppen!
10 träffarPraktik 8 veckor

Stödpedagog inom funktionshinderområdet – sammanfattning

Poäng

200 YH-p (40 veckor, halvfart i ca 2 år)

Antal platser

Stockholm: 23 platser
Norrtälje: 7 platser
Borgholm: 5 platser

Utbildningsort

Distans med fysiska träffar i Stockholm eller via videolänk i Norrtälje och Borgholm.

Kommande utbildningsstart

  • Januari 2024 – december 2025
  • Januari 2025 – december 2026
  • Januari 2026 – december 2027

Sista ansökningsdag

11 oktober 2023

Pågående utbildning

Januari 2023 – december 2024

Utbildningen finns även som

Distans med träffar i Tranås

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HalvtidHälso- & sjukvård, socialt arbeteDistansStockholmStudieort: BorgholmStudieort: Norrtälje
Kontaktperson: Camilla Synnergren

Vad arbetar du med?

Som stödpedagog har du ökade kunskaper om olika funktionsnedsättningar, dess uttryck och konsekvenser genom alla livsfaser på individ och gruppnivå. Genom pedagogiskt stöd och metoder ökar du individens möjlighet till självständighet, delaktighet och känslan av sammanhang. I din yrkesroll är du ett stöd för individen och dess anhöriga, samtidigt som du även har en handledande roll för kollegor i din egna verksamhet.

Efter examen har du det som krävs för att ge personer med funktionsnedsättningar ett gott stöd. Du får dem även att känna sig trygga i att den omsorg de får är av god kvalitet. Genom att tillsammans med din arbetsgrupp kartlägga personens förmåga utformar du genomförandeplaner för det stöd individen har rätt till.

LIA – Lärande i arbete

Under sammanlagt åtta veckor kommer dina studier att vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du möjligheten att återkoppla till vad du har lärt dig, både praktiskt och teoretiskt i verklig miljö. Tillsammans med din handledare arbetar du analyserande och reflekterande kring dina nya kunskaper och din kommande roll som stödpedagog.

Efter examen

Inom många olika verksamheter, både i den offentliga och privata sektorn finns en stor efterfrågan efter stödpedagoger med yrkeshögskoleexamen. Efter examen har du den breda kompetens som efterfrågas hos personer med funktionsnedsättningar i alla åldrar och i flera olika verksamheter.

I Socialstyrelsens allmänna råd från 2014 anser de det nödvändigt att personal som arbetar inom LSS har eller tillägnar sig fördjupade kunskaper. Som stödpedagog har du en kvalificerad yrkesroll som innebär ett ökat ansvar för kvalitet och utveckling.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Stockholm. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, redovisningar och grupparbeten.

Studieort

Från Borgholm och från Campus Roslagen i Norrtälje medverkar du på programmets träffar och föreläsningar genom direktsänd videolänk. Mer information om studier via studieort (tidigare kallat satellitort) hittar du här.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Uppdragsutbildning

Utbildningen går att köpa som uppdragsutbildning, kontakta TUC Academy för mer information.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Är du redo?

Upptäck nya färdigheter, följ din passion, och försvinn bort i kunskapens värld. Rusta dig inför livets möjligheter med framtidens verktyg!

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Camilla Synnergren

Utbildningsledare för:
Spec. utbildad usk psykiatri
Stödpedagog
Placeringsort: Stockholm

[email protected]
08-515 118 46

Sandra tog steget och vidareutbildade sig

Genom vidareutbildningen till stödpedagog fick Sandra de verktyg hon behöver för att kunna bemöta dem hon arbetar med på rätt sätt i sin yrkesroll.

De specialiserar sig inom sitt yrkesområde

Sandra, Andreas och Sara vidareutbildar sig till stödpedagog. Läs deras tankar om utbildningen, yrket och framtiden.

Vanliga frågor