Bygg, anläggning, fastighet & Teknik, tillverkning, drift, underhåll
VVS-ingenjörJönköping (Studieort: Stockholm, Studieort: Skellefteå, Studieort: Vimmerby, Studieort: Växjö)
Utbilda dig till VVS-ingenjör i Jönköping, Stockholm, Skellefteå, Vimmerby eller Växjö.
Efter YH-programmet VVS-ingenjör kan du arbeta med att planera, designa och förvalta system för värme, ventilation och sanitet i fastigheter och privatbostäder vid ny- och ombyggnation. Med fokus på energieffektivisering och optimering jobbar du med tekniska, miljömässiga och ekonomiska aspekter. Vill du arbeta med teknisk konstruktion, problemlösning, miljö och design är detta yrket för dig. YH-utbildningen passar dig som har en bakgrund inom bygg, fastighet eller VVS och vill ta steget vidare i karriären, och även för dig som vill läsa eftergymnasiala studier med inriktning VVS.

VVS-ingenjör – sammanfattning
Poäng
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Studiefart
Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du är vanligtvis i skolan 2-3 dagar i veckan, resterande tid är självstudier.
Antal platser
Totalt 30 platser, antalet platser per studieort är begränsat.
Utbildningsort
Platsbunden i Jönköping samt via videolänk i Stockholm, Vimmerby, Växjö eller Skellefteå
1-2 tillfällen per termin träffas hela klassen (inklusive de som pluggar via studieort) i Jönköping för praktiska moment. De praktiska momenten är obligatoriska och en viktig del i utbildningen. Träffarna ger dig även möjligheten att träffa dina klasskamrater och ger dig ännu mer kunskap och ny energi.
Kommande utbildningsstart
- September 2025 – juni 2027
- Augusti 2026 – juni 2028
Sista ansökningsdag
16 april 2025
Pågående utbildning
- September 2023 – maj 2025
- September 2024 – maj 2026
Behörighet
För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.
Varför välja YH-programmet VVS-ingenjör?
VVS står för värme, ventilation och sanitet. Som VVS-ingenjör arbetar du med alla typer av fastigheter såsom kontor, industrier och bostäder där du skapar energieffektiva och väl fungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta eller bo i. Du har kunskap för att behärska hela processen, från projektering till förvaltning.
YH-programmet ger dig verktyg och kunskap för att kunna utvärdera och implementera energieffektiva och miljövänliga lösningar. Detta kan innebära att välja hållbara material, integrera förnybara energikällor och optimera system för att minska energiförbrukningen. Under din studietid lär du dig att utforma VVS-ritningar och hantera styr- och reglersystem, och även att skapa tekniska underlag för VVS-installationer med CAD-teknik.
Efter yrkeshögskoleutbildningen kan du som VVS-ingenjör ansvara för ett VVS-projekt, både projektering och installationsarbete. Under byggnadsfasen övervakar du installationen av de system som du har designat och efter att byggnaden är i drift kan du arbeta med underhålls- och servicefrågor för systemen.
Karriärmöjligheter efter utbildningen VVS-ingenjör
Efterfrågan på VVS-ingenjörer är stor, både på grund av pensionsavgångar och ett ökat behov av energieffektiva lösningar. Med Sveriges mål att minska energianvändningen med 32,5 procent till 2030 blir din roll ännu viktigare.
Efter examen kan du arbeta hos entreprenörer som kalkylator, entreprenadingenjör eller projektledare, eller på konsultbolag som installationsledare eller projektör. Leverantörssidan erbjuder roller inom försäljning och produktutveckling, medan injustering och besiktning ger möjligheter att bli OVK-besiktningsman eller utredare. Utbildningen ger dig en eftertraktad kompetens och öppnar dörrar till en spännande karriär inom en växande bransch
LIA – Lärande i arbete
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.
I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN
Studieort
Från Campus Vimmerby, Campus Skellefteå, TUC Yrkeshögskola i Stockholm eller Växjö Yrkeshögskola medverkar du i programmet genom direktsänd videolänk. 1-2 tillfällen per termin träffas hela klassen (inklusive de som pluggar via studieort) i Jönköping för praktiska moment. De praktiska momenten är obligatoriska och en viktig del i utbildningen. Träffarna ger dig även möjligheten att träffa dina klasskamrater och ger dig ännu mer kunskap och ny energi. Eventuella rese- och boendekostnader bekostas av dig som studerande. Mer information om studier via studieort (tidigare kallat satellitort) hittar du här
Behörighetsgivande förutbildning
Saknar du behörighet för utbildningen kan det finnas möjlighet att gå en behörighetsgivande förutbildning (BFU) och bli garanterad en plats på YH-programmet om du blir godkänd. Läs mer om förutbildningen och vilka andra program som kan komma att erbjudas BFU
Dator
För att kunna utföra dina studier rekommenderar vi starkt att du har tillgång till bärbar dator (PC/Mac). Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.
Rekommenderat
- Operativsystem: 64-bit Microsoft Windows 11
- Processor: 3+ GHz processor (bas), 4+ GHz (turbo)
- Minne: 32 GB
- Skärmupplösning: upplösning upp till 3840 x 2160
- Bildskärmskort: 8 GB GPU med 106 GB/s bandbredd och DirectX 12-kompatibel
- Diskutrymme: 10 GB SSD
- .NET Framework: .NET Framework version 4.8 eller senare
Minimum
- Operativsystem: Microsoft Windows 10 version 1809 eller senare
- Processor: 2.5–2.9 GHz processor (bas) ARM-processorer stöds inte
- Minne: 8 GB
- Skärmupplösning: 1920 x 1080 med True Color
- Bildskärmskort: 2 GB GPU med 29 GB/s bandbredd och DirectX 11-kompatibel
- Diskutrymme: 10 GB SSD
- .NET Framework: .NET Framework version 4.8 eller senare
Ett program åt gången
Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.
Litteratur
Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.
Vanliga frågor och svar om YH-utbildningar
Det finns många fördelar med att utbilda sig inom yrkeshögskolan. Här nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna.
MYH beviljar endast utbildningar som matchar arbetslivets behov. Representanter från arbetslivet deltar i utformningen av programmen för att säkerställa att kunskaperna är relevanta, nu och i framtiden. Det nära samarbetet med arbetslivet och att du praktiskt får utöva ditt framtida yrke under utbildningens gång ökar dina chanser till anställning.
Varje program har sin egen ledningsgrupp som bland annat består av företag och organisationer, och som har till uppgift att anpassa utbildningen efter de krav och behov som finns på arbetsmarknaden. Det gör att du som studerande får exakt den kompetens som efterfrågas. I programmen ingår även gästföreläsningar och studiebesök, ett mycket värdefullt inslag i utbildningen.
Lärande i arbete (LIA) innebär praktik och är en framgångsfaktor med YH-utbildningar och en av grundidéerna med program inom yrkeshögskolan. Förutom att du får praktiskt erfarenhet, är LIAn en utmärkt chans att nätverka och skaffa nya kontakter inom branschen du utbildas i. Du får betydande förståelse för yrkesrollen och många av våra studerande får jobb på sin praktikplats efter de har tagit examen.
Är du redo?
Upptäck nya färdigheter, följ din passion, och försvinn bort i kunskapens värld. Rusta dig inför livets möjligheter med framtidens verktyg!

Har du några funderingar?
Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.
Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.
Marios Gergess
Utbildningsledare:
VVS-ingenjör
Placeringsort: Jönköping