Hem / YH-utbildningar bygg, fastighet

YH-utbildning inom bygg, anläggning & fastighet.

Vill du utbilda dig inom området bygg, anläggning och fastighet så är det ett område som står inför ett spännande skifte. Branschens utveckling är sannerligen på g här. Vi erbjuder populära utbildningar där du både arbetar praktiskt och teoretiskt. Några av våra program inom detta område är Samordnare inom KMA, Energiingenjör och VVS-ingenjör.

Våra YH-program inom bygg, anläggning och fastighet.

Fördelarna med att välja en utbildning inom bygg.

Från att historiskt sett varit en relativt konservativ bransch så har den gått till en bransch som satsar på att ligga i framkant. Med en åldrande arbetskraft ser branschen att rekryteringsbehovet är stort och efterfrågan på arbetskraft med rätt kompetens är väldigt hög. Väljer du en utbildning inom bygg, anläggning och fastighet kommer du därför att vara mycket eftertraktad. Vårt breda utbud speglar behovet och hos oss finns många populära utbildningar.

Utbildningar inom bygg och fastighet som leder till jobb.

Som så många andra branscher så har digitaliseringen gett yrkesrollerna en knuff framåt. Inom detta område har man hittat nya sätt att visualisera och planrita byggnader för att optimera processerna. Med nya arbetsmetoder krävs ny kompetens där TUC erbjuder program med exakt den kompetens som arbetslivet efterfrågar, vilket betyder att du har mycket goda chanser till arbete efter examen.

Vad som förväntas av dig som studerande.

För att bli behörig till yrkeshögskolan måste du ha vissa förkunskaper. Grundläggande behörighet krävs för alla yrkeshögskoleutbildningar och till många av våra program behövs även särskilda förkunskaper. De särskilda förkunskaperna varierar beroende på utbildning. Några av programmen kräver även yrkeserfarenhet inom området. Mer information om vad som gäller just den utbildning du är intresserad finns under fliken Behörighet på respektive utbildningsida

Anestis berättar om arbetet som KMA-samordnare.

Anestis Nikolaidis arbetar som KMA-samordnare på SEFAB. Läs om hans syn på yrket.

Zainab är IT-ingenjören som utbildar sig till energiingenjör.

När Zainab Jasim kom till Sverige hade hon en examen som IT-ingenjör men jobben var svåra att få. Hon skolade om sig till undersköterska men längtade tillbaka till ingenjörskapet.

TUC Sweden
”I takt med att mer och mer fokus hamnar på klimatfrågan så växer också kraven på att energieffektivisera. Utbildningen Energiingenjör ger en bred och eftertraktad kompetens inom området och tack vare LIAn kommer man snabbt ut i yrkeslivet och när utbildningen är klar har du redan påbörjat ett riktigt bra kontaktnät.”
TUC Sweden
”Byggbranschen utvecklas ständigt och med det ökar behoven av både kompetensutveckling och nya professioner. Därför är vi extra glada att vi nu fått en utbildning till KMA-samordnare (Kvalitet, miljö och arbetsmiljö). Vi arbetar för att alla ska ha ett hållbart arbetsliv, och att vi ska bli klimatneutrala till 2045.”
TUC Sweden
”Vi ser en ökad efterfrågan av VVS-ingenjörer de närmsta åren. Byggandet ökar i hela Sverige, samtidigt som kraven på lägre energianvändning och högre komfort växer. Till detta kan man också lägga alla pensionsavgångar. I Jönköping har vi som målsättning att dubblera vår VVS-konsultverksamhet de närmsta åren, vilket innebär ett stort rekryteringsbehov.”
TUC Sweden
”Vi har god erfarenhet av TUC Yrkeshögskola genom ett långt samarbete. Har anställt flera LIA-studerande från TUC. Adepterna vi hittills rekryterat från TUC är försedda med god kunskapsbas som vi kan bygga vidare på.”
TUC Sweden
“Vi ser ett generationsskifte i hela branschen och samtidigt ett ökat bostadsbygge. Detta medför att efterfrågan på fastighets-förvaltare ökar. Dessutom är fastigheterna mer komplexa idag än tidigare och ny kompetens behövs.”

Vanliga frågor och svar om våra YH-utbildningar inom bygg och fastighet.

Det finns många fördelar med att utbilda sig inom bygg- och fastighetsbranschen. Här nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna.

Vilka arbetsmöjligheter kan jag förvänta mig efter examen?

MYH beviljar endast utbildningar som matchar arbetslivets behov. Representanter från arbetslivet deltar i utformningen av programmen för att säkerställa att kunskaperna är relevanta, nu och i framtiden. Det nära samarbetet med arbetslivet och att du praktiskt får utöva ditt framtida yrke under utbildningens gång ökar dina chanser till anställning.

Hur samarbetar TUC med arbetslivet?

Varje program har sin egen ledningsgrupp som bland annat består av företag och organisationer, och som har till uppgift att anpassa utbildningen efter de krav och behov som finns på arbetsmarknaden. Det gör att du som studerande får exakt den kompetens som efterfrågas. I programmen ingår även gästföreläsningar och studiebesök, ett mycket värdefullt inslag i utbildningen.

Hur påverkar LIA min chans till anställning?

Lärande i arbete (LIA) innebär praktik och är en framgångsfaktor med YH-utbildningar och en av grundidéerna med program inom yrkeshögskolan. Förutom att du får praktiskt erfarenhet, är LIAn en utmärkt chans att nätverka och skaffa nya kontakter inom bygg-, anläggning- och fastighetsbranschen du utbildas i. Du får betydande förståelse för yrkesrollen och många av våra studerande får jobb på sin praktikplats efter de har tagit examen.