Teknik, tillverkning, drift, underhåll

Kyl- & värmepumpsteknikerDistans (Tranås)

Yrket för dig som är teknikintresserad, gillar att lösa problem och som vill arbeta både praktiskt och varierande.

I yrkesrollen arbetar du med att skapa ett behagligt inomhusklimat för fastigheter eller kyla inom industrin, på idrottsanläggningar och i serverhallar. Yrket är flexibelt och du jobbar både praktiskt och teoretiskt. Utbildningen sker på distans, vilket betyder att du i stor utsträckning själv väljer när och var du ska studera. Detta kombineras med intressanta och givande dagar i Tranås.

Öppen för sen ansökan!
12 träffarPraktik 21 veckor

Kyl- & värmepumpstekniker – sammanfattning

Poäng

400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)

Studiefart

Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier.

Antal platser

25

Utbildningsort

Distans med fysiska träffar i Tranås

Kommande utbildninsstart

  • September 2024 – juni 2026
  • September 2025 – juni 2027
  • September 2026 – juni 2028

Sista ansökningsdag

17 april 2024 men vi tar emot ansökningar i mån av plats. Din ansökan behandlas i turordning och först när den är komplett.

Pågående utbildning

September 2023 – juni 2025

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

Övrigt

Yrket kräver B-körkort.

HeltidTeknik, tillverkning, drift, underhållDistansTranås
Kontaktperson: Jonny Lundborg

Vad arbetar du med?

Som kyl- & värmepumpstekniker installerar, underhåller och felsöker du olika typer av kylanläggningar och värmepumpssystem. Ibland behöver man utföra beräkningar av kyl- och värmebehov för att dimensionera anläggningar rätt. Vid installation och underhåll av kyl- och värmepumpsanläggningar har du de kunskaper inom energibesparing och energieffektivisering som krävs. Förutom att arbeta med installationer jobbar du även med problemlösning, kalkylering, projektledning och styrning av olika system, ibland via ett övergripande system.

Rätt kyl- och värmepumpsteknik är en förutsättning för miljö och hälsa då kylanläggningar har en stor påverkan på det globala klimatet. I din yrkesroll jobbar du med det viktiga miljöarbetet och bidrar till att nå framtidens klimat och miljömål. Utifrån miljö-, driftsäkerhet-, tillgänglighet- och serviceaspekter bedömer och motiverar du de mest fördelaktiga alternativen vid systemlösning. I din roll ingår också kundkontakt och du ger rådgivning om olika produktval, omfattning och serviceavtal.

Det utbildas för få kyl- och värmepumpstekniker så efter examen kommer du inte bara ha ett spännande och varierande yrke, du kommer även att ha goda jobbmöjligheter. Programmet, som vänder sig till dig som har praktiskt handlag, ger dig praktiska och teoretiska kunskaper för att genomgå examinering för personlig kylcertifiering.

Utbildningen ger dig det systemtänk och helhetssyn som starkt efterfrågas, samtidigt som du får fördjupade kunskaper. Utbildningen innefattar kurser där men behöver utföra en del beräkningar och där du får lära dig viktig kunskap inom termodynamik. Efter examen arbetar du som kyl- & värmepumpstekniker, kylservicetekniker, kyltekniker, kylmontör eller värmepumpstekniker. Du utför dina arbetsuppgifter på olika typer av industrier, serverhallar, sjukhus, kontorsbyggnader, eller idrottshallar och även i privata hushåll och affärer.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bland annat distanslektioner, tentor och uppgifter. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även ca 12 fysiska träffar (sk närträffar) i Tranås och är 1-2 dagar per tillfälle. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA här.

Dator

För att kunna utföra dina studier förväntas du ha tillgång till bärbar dator (PC/Mac) med webbkamera. Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.

Ett program åt gången

Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Är du redo?

Upptäck nya färdigheter, följ din passion, och försvinn bort i kunskapens värld. Rusta dig inför livets möjligheter med framtidens verktyg!

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Jonny Lundborg

Utbildningsledare för:
Kyl- och värmepumpstekniker
Placeringsort: Tranås

[email protected]
0140-44 45 17

Systrarna vill ha ett fysiskt arbete.

De valde en mansdominerad bransch.

Båda arbetade inom vården när de bestämde sig för att utbilda sig till kyl- & värmepumpstekniker.