Hälso- & sjukvård, socialt arbete

ApoteksteknikerDistans (Stockholm)

För dig som vill arbeta med försäljning, egenvård och hälsa.

Du är utåtriktad, ansvarsfull, har ett stort intresse för livsstilsfrågor och tycker om kontakten med nya människor. I din yrkesroll arbetar du främst med rådgivning kring egenvård, recepthantering, försäljning och folkhälsofrågor. Din arbetsplats är apotek eller hälsokostbutiker. Utbildningen sker på distans, vilket är perfekt för dig som vill styra över din tid. Distansstudierna kombineras med fysiska dagar (sk närträffar) i Stockholm.

Ansökan stängd, se information nedan om kommande utbildningsstarter.

9 träffarPraktik 16 veckor

Apotekstekniker – sammanfattning

Poäng

300 YH-p (60 veckor, ca 1,5 år)

Studiefart

Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier.

Antal platser

35

Utbildningsort

Distans med fysiska träffar i Stockholm

Kommande utbildningsstart

Januari 2025 – maj 2026 – ansökan öppnar i mitten av juni 2024

Pågående utbildning

  • Januari 2023 – maj 2024
  • Januari 2024 – maj 2025

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidHälso- & sjukvård, socialt arbeteDistansStockholm
Kontaktperson: Marie Dalmalm

Vad arbetar du med?

Apoteken erbjuder idag så mycket mer än endast receptbelagda mediciner. Du utbildas därför för att ge råd om egenvårdsprodukter, såsom receptfria läkemedel. Även andra produkter, allt från hygien och tandvård till solskydd och läkemedel för djur ger du råd om. Du kan även få frågor för egenvård av enklare åkommor. Här kommer din goda service och empatiska förmåga väl till användning.

I din yrkesroll har du de kunskaper som krävs för att veta om en kund kan behandla sig själv eller måste hänvisas till vården. För att ge bästa service har du goda kunskaper om kroppens uppbyggnad och funktion samt olika sjukdomar, deras symptom och lindring. I ditt yrke är tystnadsplikt och sekretess en viktig del. Även att du inte själv lämnar ut receptbelagda mediciner kan du planera och arbeta med recepthantering och du vet skillnaden mellan olika typer av läkemedel.

Genom att ha koll på budgetering, prissättning, kalkylering och olika köpbeteenden bidrar du till apotekets lönsamhet. Du är duktig på merförsäljning samtidigt som du bemöter kunden på ett professionellt sätt. I din vardag arbetar du även med varuhantering och uppackning av nya leveranser av läkemedel och andra produkter.

Prognoserna visar att behovet av apotekstekniker kommer att öka och det beror främst på att många apotekstekniker går i pension under de närmsta åren. Behovet kommer att finnas i hela landet. Förutom att arbeta på apotek kan du även arbeta inom dosapotek, läkemedelsindustri och hälsokosthandel.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 9 fysiska träffar (sk närträffar) i Stockholm och är 1-3 dagar per tillfälle. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA här.

Dator

För att kunna utföra dina studier förväntas du ha tillgång till bärbar dator (PC/Mac) med webbkamera. Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.

Ett program åt gången

Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Marie Dalmalm

Samordnande utbildningsledare
Utbildningsledare för:
Apotekstekniker
Placeringsort: Stockholm

[email protected]
08-515 118 54

Liknande utbildningar