Hälso- & sjukvård, socialt arbete

Medicinsk fotterapeutDistans (Tranås)

För dig som är undersköterska eller har motsvarande kunskap och är sugen på en ny riktning i karriären.

Är du undersköterska, eller har motsvarande kunskap, är intresserad av medicinsk fotvård och vill arbeta med människor? Utbilda dig då till medicinsk fotterapeut och du har kunskaper om fotens anatomi, olika fysiska lagars påverkan på våra rörelser samt fysiologi. Allt detta krävs för att förebygga besvär, identifiera åkommor och behandla fötter. I din yrkesroll förhindrar och identifierar du patientens problem och ger rätt behandling. Med vår utbildning till medicinsk fotterapeut ligger framtiden för dina fötter. Utbildningen sker på distans med fysiska träffar (sk närträffar) i Tranås.

Ansökan stängd, se information nedan om kommande utbildningsstarter.

12 träffarPraktik 12 veckor

Medicinsk fotterapeut – sammanfattning

Poäng

300 YH-p (60 veckor, ca 1,5 år)

Studiefart

Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier.

Antal platser

25

Utbildningsort

Distans med fysiska träffar i Tranås

Kommande utbildningsstart

September 2024 – december 2025 – ansökan är stängd

Sista ansökningsdag

17 april 2024

Pågående utbildning

September 2023 – december 2024

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidHälso- & sjukvård, socialt arbeteDistansTranås
Kontaktperson: Lotten Golander

Vad arbetar du med?

För vissa grupper är det speciellt viktigt att ta hand om sina fötter. Det gäller framför allt äldre personer, diabetiker, reumatiker, psoriasispatienter och personer med funktionsvariationer men även personer som idrottar, går och står mycket. Som medicinsk fotterapeut arbetar du med medicinsk fotterapi utifrån ett helhetsperspektiv. Du vet vilka omständigheter som påverkar fothälsan och med de kunskaper du har i sjukdomslära och behandlings- och undersökningsmetoder ger du patienten rätt vård och behandling.

Du har hög kompetens om hur den friska foten fungerar och ser ut och du arbetar med både fotsjukvård och fothälsovård. Du behandlar och förebygger besvär, och ger råd hur patienten på bästa sätt tar hand om fötterna. Fotgymnastik och massage ingår också i dina arbetsuppgifter. Många har belastningsskador och med rådgivning om rätt sulor och inlägg ger du patienten de rätta förutsättningarna att förebygga smärta och besvär. Vill du jobba som egen företagare har du de kunskaper som behövs i entreprenörskap, försäljningsstrategier samt marknadsförings- och verksamhetsplaner.

Under de fysiska träffarna i Tranås ingår praktiskt arbete i vårt egna metodrum på TUC. Tillgången till ett metodrum ger dig möjlighet att öva praktiskt på det du lär dig.

Behovet av medicinsk fotvård är stort. Efter examen kan du arbeta på sjukhus, vårdcentraler och inom den kommunala hälso- och sjukvården. Många av dagens medicinska fotterapeuter är egenföretagare och arbetar på uppdrag av kommun och region. Man kan också arbeta som medicinsk fotterapeut på en ortopedteknisk avdelning. Som medicinsk fotterapeut har du en viktig roll inom både hälsa och sjukvård. Det är ett fritt yrke vilket gör att du har stora möjligheter att påverka både arbetsvillkor och arbetstider.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bland annat distanslektioner, tentor och uppgifter. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 12 fysiska träffar (sk närträffar) i Tranås och är 1-2 dagar per tillfälle. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA här.

Dator

För att kunna utföra dina studier förväntas du ha tillgång till bärbar dator (PC/Mac) med webbkamera. Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.

Behandling medicinsk fotvård

Välkommen att boka en behandling i Tranås! De som studerar till medicinsk fotterapeut kan hjälpa dig med t ex tjocka naglar, förhårdnader, liktorn, nagelsvamp eller nageltrång. Våra duktiga studerande utför medicinsk fotvård under handledning av en medicinsk fotterapeut. Klicka här för att se dagar och tider.

Ett program åt gången

Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

TUC Sweden
”Det är ju helt fantastiskt att en utbildning inom medicinskt fotvård kunde ge så mycket, mer än vad man kunde ana när man började studera. Jag jobbar nu på en vårdcentral och min främsta uppgift är att förebygga amputation för diabetespatienter. Ett otroligt spännande och viktigt arbete. Jag har även andra uppdrag på vårdcentralen som gör att man känner att cirkeln är sluten. Man vet att man behövs samt att arbetet är spännande och utvecklande. Jag är mer än 100% nöjd med utbildningen på TUC. Ni har gjort det möjligt för mig att utvecklas på ett positivt sätt!”
TUC Sweden
”När jag nu jobbat ett tag så känns det som att jag fått med mig väldigt mycket kunskap, på både bredden och djupet. Är så tacksam och stolt över att ha fått gå er utbildning, där vi som studerande fick ha inflytande och diskussionen var levande. Jag bär min TUC-brosch med stolthet och hoppas den framöver ska vara ett känt signum för en välplanerad och diger utbildning med gott rykte bland fotterapeuter!”

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Lotten Golander

Utbildningsledare för:
Medicinsk fotterapeut
Spec. utbildad usk demensvård
Placeringsort: Tranås

[email protected]
0140-44 45 33

Från vidareutbildning till egen fotvårdsklinik

Ulrika berättar

Ulrika Stahre uppmanar andra till att ta steget att specialisera sig: ”Tveka inte, man ångrar bara det man inte har försökt.”

Specialiserar sig inom medicinsk fotterapi

Johan berättar

I sitt arbete som undersköterska inom äldreomsorgen såg Johan ett behov av kunniga fotterapeuter och vidareutbildar sig nu inom området.

Liknande utbildningar