Hälso- & sjukvård, socialt arbete

Medicinsk fotterapeutDistans (Tranås)

För dig som är undersköterska eller har motsvarande kunskap och är sugen på en ny riktning i karriären.

Är du undersköterska, eller har motsvarande kunskap, är intresserad av medicinsk fotvård och vill arbeta med människor? Utbilda dig då till medicinsk fotterapeut och du har kunskaper om fotens anatomi, olika fysiska lagars påverkan på våra rörelser samt fysiologi. Allt detta krävs för att förebygga besvär, identifiera åkommor och behandla fötter. I din yrkesroll förhindrar och identifierar du patientens problem och ger rätt behandling. Med vår utbildning till medicinsk fotterapeut ligger framtiden för dina fötter. Utbildningen sker på distans med fysiska träffar (sk närträffar) i Tranås.

Ansökan stängd, se information nedan om kommande utbildningsstarter.

12 träffarPraktik 12 veckor

Medicinsk fotterapeut – sammanfattning

Poäng

300 YH-p (60 veckor, ca 1,5 år)

Antal platser

25

Utbildningsort

Distans med fysiska träffar i Tranås

Kommande utbildningsstart

September 2024 – december 2025 – ansökan öppnar i december/januari

Pågående utbildning

  • September 2022 – december 2023
  • September 2023 – december 2024

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidHälso- & sjukvård, socialt arbeteDistansTranås
Kontaktperson: Lotten Golander

Vad arbetar du med?

För vissa grupper är det speciellt viktigt att ta hand om sina fötter. Det gäller framför allt äldre personer, diabetiker, reumatiker, psoriasispatienter och personer med funktionsvariationer men även personer som idrottar, går och står mycket. Som medicinsk fotterapeut arbetar du med medicinsk fotterapi utifrån ett helhetsperspektiv. Du vet vilka omständigheter som påverkar fothälsan och med de kunskaper du har i sjukdomslära och behandlings- och undersökningsmetoder ger du patienten rätt vård och behandling.

Du har hög kompetens om hur den friska foten fungerar och ser ut och du arbetar med både fotsjukvård och fothälsovård. Du behandlar och förebygger besvär, och ger råd hur patienten på bästa sätt tar hand om fötterna. Fotgymnastik och massage ingår också i dina arbetsuppgifter. Många har belastningsskador och med rådgivning om rätt sulor och inlägg ger du patienten de rätta förutsättningarna att förebygga smärta och besvär. Vill du jobba som egen företagare har du de kunskaper som behövs i entreprenörskap, försäljningsstrategier samt marknadsförings- och verksamhetsplaner.

Under de fysiska träffarna i Tranås ingår praktiskt arbete i vårt egna metodrum på TUC. Tillgången till ett metodrum ger dig möjlighet att öva praktiskt på det du lär dig.

LIA – Lärande i arbete

En betydelsefull del av programmet är att vissa av kurserna är förlagda till en arbetsplats, vilket kallas för Lärande i arbete (LIA). Under LIA-perioderna får du arbetslivserfarenhet redan under studietiden, samt en djupare förståelse för yrkesrollen och dess arbetsuppgifter. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i fotvård i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Efter examen

Behovet av medicinsk fotvård är stort. Efter examen kan du arbeta på sjukhus, vårdcentraler och inom den kommunala hälso- och sjukvården. Många av dagens medicinska fotterapeuter är egenföretagare och arbetar på uppdrag av kommun och region. Man kan också arbeta som medicinsk fotterapeut på en ortopedteknisk avdelning. Som medicinsk fotterapeut har du en viktig roll inom både hälsa och sjukvård. Det är ett fritt yrke vilket gör att du har stora möjligheter att påverka både arbetsvillkor och arbetstider.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och du har ansvar för studietiden. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för webbaserade föreläsningar, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller också fysiska träffar (sk närträffar) i Tranås. Totalt är det 12 träffar under hela utbildningen. Varje termin innehåller 4-5 närträffar, och varje träff pågår under 1-2 dagar. De kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, studiebesök, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Behandling medicinsk fotvård

Välkommen att boka en behandling i Tranås! De som studerar till medicinsk fotterapeut kan hjälpa dig med t ex tjocka naglar, förhårdnader, liktorn, nagelsvamp eller nageltrång. Våra duktiga studerande utför medicinsk fotvård under handledning av en medicinsk fotterapeut. Klicka här för att se dagar och tider.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

TUC Sweden
”Det är ju helt fantastiskt att en utbildning inom medicinskt fotvård kunde ge så mycket, mer än vad man kunde ana när man började studera. Jag jobbar nu på en vårdcentral och min främsta uppgift är att förebygga amputation för diabetespatienter. Ett otroligt spännande och viktigt arbete. Jag har även andra uppdrag på vårdcentralen som gör att man känner att cirkeln är sluten. Man vet att man behövs samt att arbetet är spännande och utvecklande. Jag är mer än 100% nöjd med utbildningen på TUC. Ni har gjort det möjligt för mig att utvecklas på ett positivt sätt!”
TUC Sweden
”När jag nu jobbat ett tag så känns det som att jag fått med mig väldigt mycket kunskap, på både bredden och djupet. Är så tacksam och stolt över att ha fått gå er utbildning, där vi som studerande fick ha inflytande och diskussionen var levande. Jag bär min TUC-brosch med stolthet och hoppas den framöver ska vara ett känt signum för en välplanerad och diger utbildning med gott rykte bland fotterapeuter!”

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Lotten Golander

Utbildningsledare för:
Medicinsk fotterapeut
Placeringsort: Tranås

[email protected]
0140-44 45 33

Från vidareutbildning till egen fotvårdsklinik

Ulrika berättar

Ulrika Stahre uppmanar andra till att ta steget att specialisera sig: ”Tveka inte, man ångrar bara det man inte har försökt.”

Specialiserar sig inom medicinsk fotterapi

Johan berättar

I sitt arbete som undersköterska inom äldreomsorgen såg Johan ett behov av kunniga fotterapeuter och vidareutbildar sig nu inom området.

Liknande utbildningar

Vanliga frågor