Hälso- & sjukvård, socialt arbete

StödpedagogDistans (Tranås)

I den här rollen ger du personer med funktionsnedsättningar bästa möjliga förutsättningar att klara sin vardag.

Som stödpedagog har du den kompetens som behövs för att med hjälp av pedagogiska metoder, handledning och individanpassat vardagsstöd stödja personer i alla åldrar med psykiska, fysiska och medicinska handikapp. Utbildningen är en distansutbildning – perfekt för dig som samtidigt vill jobba deltid. Detta kombineras med givande och intressanta dagar (sk närträffar) i Tranås.


Save the date! I mars 2024 öppnar vi våra lokaler i Jönköping, Tranås och Linköping för inspiration inför höstens utbildningsstarter. Läs mer här

Ansökan stängd, se information nedan om kommande utbildningsstarter.

6 träffarPraktik 8 veckor

Stödpedagog – sammanfattning

Poäng

200 YH-p (40 veckor, halvfart i ca 2 år)

Antal platser

35

Utbildningsort

Distans med fysiska träffar i Tranås

Kommande utbildningsstart

  • September 2024 – juni 2026
  • September 2025 – juni 2027
  • September 2026 – juni 2028

Pågående utbildning

  • September 2022 – juni 2024 – ansökan är öppen. Ser mer info under ”Sista ansökningsdag”.
  • September 2023 – juni 2025

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HalvtidHälso- & sjukvård, socialt arbeteDistansTranås
Kontaktperson: Madelene Åkesson

Vad arbetar du med?

Som stödpedagog har du ökade kunskaper om olika funktionsnedsättningar, dess uttryck och konsekvenser genom alla livsfaser på individ och gruppnivå. Genom pedagogiskt stöd och metoder ökar du individens möjlighet till självständighet, delaktighet och känslan av sammanhang. I din yrkesroll är du ett stöd för individen och dess anhöriga, samtidigt som du även har en handledande roll för kollegor i din egna verksamhet.

Efter examen har du det som krävs för att ge personer med funktionsnedsättningar ett gott stöd. Du får dem även att känna sig trygga i att den omsorg de får är av god kvalitet. Genom att tillsammans med din arbetsgrupp kartlägga personens förmåga utformar du genomförandeplaner för det stöd individen har rätt till.

LIA – Lärande i arbete

Under sammanlagt åtta veckor kommer dina studier att vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du möjligheten att återkoppla till vad du har lärt dig, både praktiskt och teoretiskt i verklig miljö. Tillsammans med din handledare arbetar du analyserande och reflekterande kring dina nya kunskaper och din kommande roll som stödpedagog.

Efter examen

Inom många olika verksamheter, både i den offentliga och privata sektorn finns en stor efterfrågan efter stödpedagoger med yrkeshögskoleexamen. Efter examen har du den breda kompetens som efterfrågas hos personer med funktionsnedsättningar i alla åldrar och i flera olika verksamheter.

I Socialstyrelsens allmänna råd från 2014 anser de det nödvändigt att personal som arbetar inom LSS har eller tillägnar sig fördjupade kunskaper. Som stödpedagog har du en kvalificerad yrkesroll som innebär ett ökat ansvar för kvalitet och utveckling.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Tranås. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, redovisningar och grupparbeten.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Uppdragsutbildning

Utbildningen går att köpa som uppdragsutbildning, kontakta TUC Academy för mer information.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Dolt innehåll
Detta innehåll har dolts med anledning av dina inställningar för cookies.
För att visa detta innehåll måste cookies för Marknadsföring accepteras.

Redo för nästa steg i karriären?

Maria Törnqvist berättar mer om varför hon valde att läsa till stödpedagog och hur det påverkat hennes karriär.

TUC Sweden
“Behovet av personal med den kompetens som den här typen av utbildningar ger, är stort. Vi som växer och startar nya enheter med jämna mellanrum behöver kompetent personal som kan utföra arbetet med kvalitet och kontinuitet.”
TUC Sweden
“Det finns ett stort behov av att anställa fler personer med mer pedagogisk kompetens inom området som kan komplettera de stödassistenter som kommer från gymnasieskolans omsorgsutbildning.”

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Madelene Åkesson

Utbildningsledare för:
Spec. utbildad usk demensvård
Stödpedagog
Placeringsort: Tranås

[email protected]
0140-44 45 16

Sandra tog steget och vidareutbildade sig

Genom vidareutbildningen till stödpedagog fick Sandra de verktyg hon behöver för att kunna bemöta dem hon arbetar med på rätt sätt i sin yrkesroll.

De specialiserar sig inom sitt yrkesområde

Sandra, Andreas och Sara vidareutbildar sig till stödpedagog. Läs deras tankar om utbildningen, yrket och framtiden.

Vanliga frågor