Teknik, tillverkning, drift, underhåll

UnderhållsteknikerLinköping

Utbilda dig till underhållstekniker i Linköping.

Detta är en roll för dig som vill vara delaktig i både planering och operativt underhåll. Programmet ger dig en bred teknisk kompetens för att ge dig rätt förutsättningar att kunna förebygga och avhjälpa driftstörningar samt driva förbättringsarbete framåt. Den snabba teknikutvecklingen och pågående digitalisering gör att branschen står inför ett stort kompetensbehov. YH-utbildningen vänder sig till dig med teknisk ådra och ett intresse för problemlösning.

Studerande och föreläsare arbetar praktiskt i utbildningen Underhållstekniker.
Ansökan är öppen!
Praktik 22 veckor

Underhållstekniker – sammanfattning

Poäng

380 YH-p (76 veckor, ca 2 år)

Studiefart

Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du är vanligtvis i skolan 2-3 dagar i veckan, resterande tid är självstudier.

Antal platser

20

Utbildningsort

Platsbunden i Linköping

Kommande utbildningsstart

  • Augusti 2025 – april 2027
  • Augusti 2026 – april 2028

 

Sista ansökningsdag

16 april 2025

Pågående utbildningen

  • September 2023 – maj 2025
  • Augusti 2024 – april 2026

Behörighet

För mer information om behörighet, särskilda förkunskaper och urval, se fliken ”Behörighet” här ovan.

HeltidTeknik, tillverkning, drift, underhållLinköping
Kontaktperson: Göran Wiggur

Varför välja YH-programmet Underhållstekniker?

Efter YH-utbildningen kan du som underhållstekniker arbeta med att felsöka, utreda och lösa driftsproblem. I arbetet ingår även dokumentation samt att kunna läsa och tolka ritningar och manualer. Allteftersom tekniken i samhället tilltar ökar också behovet av att en underhållstekniker besitter breda kunskaper inom många olika sorters teknik för att kunna hantera och optimera driften på ett säkert och hållbart sätt.

Yrkeshögskoleprogrammet ger dig kunskap för att både förebygga och planera verksamhetens underhåll utifrån faktorer som ekonomi, säkerhet och kvalitet. Vardagliga arbetsuppgifter består av reparation, underhåll, nyinstallation, felsökning och dokumentation. Ofta planeras arbetet i nära samarbete med andra och därför värdesätts även samarbetsförmåga av arbetsgivare. På många arbetsplatser ingår det i rollen med hjälp av sina tekniska kunskaper ta beslut om vilken åtgärd som passar bäst för att avhjälpa ett specifikt problem.

Underhållsteknikern har en viktig roll i en verksamhet. Rollen innebär ofta att företaget kan minimera tiden för driftstopp och hitta nya sätt att effektivisera sin verksamhet. Den tekniska kompetensen som idag krävs inom mekanik, automationsteknik och hydraulik bidrar till att detta ses som attraktiv roll med goda chanser till jobb framöver.

Karriärmöjligheter efter utbildningen Underhållstekniker

YH-programmet ger dig rätt förutsättningar för att du ska kunna planera och förebygga driftproblem samt avhjälpa det dagliga underhållet och samtidigt använda din tekniska kompetens i syfte att effektivisera verksamheten. Efter examen arbetar du som underhållstekniker, servicetekniker eller underhållsmekaniker.

LIA – Lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN

Kostnad

Utbildningen är kostnadsfri men till de praktiska kurserna krävs skyddskläder och skyddsskor som du som studerande bekostar själv (ca 600 kr). Dessa beställs via skolan och mer information kommer i samband med att du antagits och tacka ja till din plats.

Dator

För att kunna utföra dina studier rekommenderar vi starkt att du har tillgång till bärbar dator (PC/Mac). Vi avråder från att använda Chromebook dator/surfplatta då operativsystemet inte är fullt kompatibelt med våra system.

Ett program åt gången

Du kan endast läsa en heltidsutbildning i taget hos oss på TUC. Har du tackat ja till en erbjuden plats och blir erbjuden plats på ytterligare en utbildning som du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första för att ha möjlighet att tacka ja till den nya.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Vanliga frågor och svar om YH-utbildningar

Det finns många fördelar med att utbilda sig inom yrkeshögskolan. Här nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna.

Vilka arbetsmöjligheter kan jag förvänta mig efter examen?

MYH beviljar endast utbildningar som matchar arbetslivets behov. Representanter från arbetslivet deltar i utformningen av programmen för att säkerställa att kunskaperna är relevanta, nu och i framtiden. Det nära samarbetet med arbetslivet och att du praktiskt får utöva ditt framtida yrke under utbildningens gång ökar dina chanser till anställning.

Hur samarbetar TUC med arbetslivet?

Varje program har sin egen ledningsgrupp som bland annat består av företag och organisationer, och som har till uppgift att anpassa utbildningen efter de krav och behov som finns på arbetsmarknaden. Det gör att du som studerande får exakt den kompetens som efterfrågas. I programmen ingår även gästföreläsningar och studiebesök, ett mycket värdefullt inslag i utbildningen.

Hur påverkar LIA min chans till anställning?

Lärande i arbete (LIA) innebär praktik och är en framgångsfaktor med YH-utbildningar och en av grundidéerna med program inom yrkeshögskolan. Förutom att du får praktiskt erfarenhet, är LIAn en utmärkt chans att nätverka och skaffa nya kontakter inom branschen du utbildas i. Du får betydande förståelse för yrkesrollen och många av våra studerande får jobb på sin praktikplats efter de har tagit examen.

TUC Sweden
”Det finns ett stort behov av underhållstekniker framåt. Detta är absolut en högkritisk arbetsgrupp där vi ser en stor kompetensbrist i framtiden. Vi har fått indikatorer från branschen på att det rör sig om så mycket som 5 000 tjänster/år. Kompetensbehovet beror på den snabba teknikutvecklingen, framför allt inom automation och digitalisering, som nu sker i branschen. Vi är mycket positiva till TUC:s satsning på en YH-utbildning till underhållstekniker.”

Är du redo?

Upptäck nya färdigheter, följ din passion, och försvinn bort i kunskapens värld. Rusta dig inför livets möjligheter med framtidens verktyg!

Göran Wiggur

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Göran Wiggur

Utbildningsledare:
Underhållstekniker
Placeringsort: Linköping

[email protected]
013-344 12 53

Stor brist på underhållstekniker

För dig som vill arbeta med att felsöka, utreda och lösa driftsproblem, förebygga och planera verksamhetens underhåll.

Att bli underhållstekniker är Alexandras bästa beslut.

Alexandra är nöjd över att bli underhållstekniker.

Alexandra Hyllendahl trivdes inte när hon jobbade inom vården och kände att hon behövde ta en ny väg, som var väldigt olik vården.