Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Energiingenjör - Sammanfattning

Vad arbetar du med?

Som energiingenjör öppnar sig många dörrar i en bred och expansiv bransch. Du blir mångsidig och följer med i den snabba utveckling som sker inom energisektorn. Programmet ger dig möjlighet till ett flexibelt arbete med stor variation mellan fältarbete och kontorsjobb.

Som utbildad energiingenjör arbetar du som konsult med energikartläggningar, energideklarationer och energioptimering. Inom byggsektorn arbetar du som projektledare och är med i hela byggprocessen för att säkerställa att energikraven uppfylls. Du axlar rollen som energistrateg i ett företag och hjälper till att planera och utforma företagets energiarbete. Programmet ger dig förutsättningarna för att kunna bidra till effektiv energianvändning och förnybar energi och kurserna har ett brett utbud inom miljö- och energiområdet. Du får kunskaper om de olika energisystem som finns i offentliga byggnader, industrilokaler och bostäder, och hur dessa kan göras mer energieffektiva.

Du kan effektivt planera, leda, genomföra och utvärdera energiprojekt. Du leder och coachar medarbetare för deras utveckling i sin yrkesroll. Som energiingenjör förstår du framtidens kommande utmaningar genom den helhetsbild du har över dagens energi- och hållbarhetsfrågor.

Branschen är bred och yrkesrollerna många!

LIA – Lärande i arbete

Under drygt en fjärdedel av programmet kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Efter examen

Efter examen arbetar du som energiingenjör, driftingenjör, projektledare inom energi eller energisamordnare och din breda kompetens gör att du kan jobba inom flera olika sektorer. Branschens utveckling, digitalisering och energiomställning står inför stora utmaningar inför framtiden vilket gör att du med din nya kompetens är mycket efterfrågad.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och du har ansvar för studietiden. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för webbaserade föreläsningar, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller också fysiska träffar (sk närträffar) i Tranås som sker vid 6 tillfällen under utbildningen och är 1-2 dagar per gång. De kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Litteratur

Du som studerar hos oss, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

Om du vill veta mer

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

”I takt med att mer och mer fokus hamnar på klimatfrågan så växer också kraven på att energieffektivisera. Utbildningen Energiingenjör ger en bred och eftertraktad kompetens inom området och tack vare LIAn kommer man snabbt ut i yrkeslivet och när utbildningen är klar har du redan påbörjat ett riktigt bra kontaktnät.”

Har du några funderingar?

Hör av dig till mig så svarar jag på dina frågor.

Elin Edmundsson

Utbildningsadministratör Tranås
Utbildningsledare för:
Energiingenjör
Placeringsort: Tranås

0140-44 45 18
[email protected]

Är du redo?

Upptäck nya färdigheter, följ din passion, och försvinn bort i kunskapens värld. Rusta dig inför livets möjligheter med framtidens verktyg!

Liknande utbildningar.

Elkonstruktör
Yrket för dig som vill arbeta med CAD och 3D modellering.
Läs mer
Fastighetsingenjör
Yrket för dig som som älskar teknik, vill arbeta med utveckling och IT-system.
Läs mer
Soleltekniker
Utbildningen som ger dig rätt kunskap för att säkra framtidens kompetensbehovet inom solenergi.
Läs mer
VVS-ingenjör
Ett yrke för dig som är teknikintresserad och vill vara del i utvecklingen av ett hållbart samhälle.
Läs mer